Türkiye’de yürürlüğe girmesi beklenen internete yönelik filtre uygulaması nedeniyle ‘siber saldırı’ başlatan Anonymous (Anonim) adlı hacker grubu yaptığı açıklamada, ‘Yeniden harekete geçeceğiz’ dedi. 

Anonymous grubuna yönelik yapılan operasyonda önceki gün gözaltına alınan kişilerin sorgusu devam ediyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yetkililerinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Ankara İstanbul, Eskişehir, Bursa, Manisa, Adan, Kocaeli, Antalya, Samsun, Konya ve Zonguldak’ta gözaltına alınan 32 zanlıdan 18 yaşından küçük 9 kişi, savcının talimatıyla serbest bırakıldı. 

Diğer 22 zanlı ise Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra tekrar Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.Avukat olduğu bildirilen bir zanlının da işlemleri İstanbul’da sürüyor. 

‘Anonymous’ adına yapılan yazılı açıklamada ise seçim sürecinde saldırılara ara verildiği belirtilerek, bazı medya organlarında ve basın yayın kanallarında gruba yönelik tutuklama haberlerinin yer aldığı anımsatıldı. Açıklamada, şöyle denildi: 

Büyük operasyon 
“Bu haberlerin gözdağı vermek ve korku yaratmak için yayımlandığına inanıyoruz. Anonymous oluşumu, bu haberleri yalanlamak için bu gece (dün gece) yeniden harekete geçecek. Bu defa bir önceki saldırı tiplerinden daha yüksek seviyede bir operasyon gerçekleştirilecek ancak herhangi bir sızma ve bilgi çalınması söz konusu olmayacak. Ayrıca bu gece (dün gece) başlayacak operasyonda hedefler son ana kadar açıklanmayacaktır. Operasyonda siyasi sitelere ve basın yayın organlarına ait sitelere saldırı yapılmaması kararı alındı. Saldırının süresini şimdilik söylemeyeceğiz.) 

‘Hacker olmadığını kanıtla bakalım’ 
Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren internet sitelerine saldırı düzenleyen Anonymous hacker grubunun zombi bilgisayarlar üzerinden faaliyet gösterdiğini anlattı ve “Sizin bilgisayarınızı kullanırlarsa suçsuzluğunuzu kanıtlamak zorundasınız” dedi. 
Zombi bilgisayarların, başka bir bilgisayara bağlı modem veya internet bağlantı şifresi sayesinde IP adresiyle oluşturulduğunu belirten Özeren “Vatandaşlarımız modem şifrelerini mutlaka kullansınlar. Antivirüs yazılımları güncel tutsunlar. Uluslararası Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne imza atan ülkeler IP adreslerini tespit ediyor ve cezai işlem uyguluyor. Asıl suçu işleyen başkalarının bilgisayarını zombi haline dönüştürdüğü için ceza almıyor. Kimseyle şifrelerini paylaşmasınlar. Aksi takdirde bilgisayarı suça bulaşan kişi suçludur, suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır” dedi. 

Anonymous’un, dünyanın her tarafından toplanan hacker’ların oluşturduğu bir grup olduğunu belirten Özeren, “Yaptıkları şey üç şeritlik bir yola, bir anda 10 şeritlik araç trafiği yönlendirmek. Bunun için başkalarının bilgisayarlarını kullanıyorlar. Sitelere zarar vermiyor ama yaptıkları bilgi güvenliğini tehdit ettiği için suç” diye konuştu. 

Ortaçağ’da değiliz, suçlayan ispat etmeli 
Özeren’in ‘bilgisayarı kullanılan suçsuzluğu’nu ispat etmek zorunda’ açıklamasını Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 
Yrd. Doç. Dr. Mete Tevetoğlu şöyle değerlendirdi: “İnternet Kullanımı Yönetmeliği’ne göre kullanıcıların kendi bağlantı şifrelerini kullanmaları gerekiyor. Ancak kişi anti-virüs programı kullanmak, güvenlik duvarları ayarlarını yapmak zorunda değil. 
‘Sen masumiyetini ispatla’ yaklaşımı Ortaçağ’da kaldı. Esas olarak suçlayanın ispat etmesi lazım.”