Japonya'da yüzyılın depreminin Fukuşima Nükleer Santralı'nın soğutma sisteminde arızaya yol açması tüm dünyada nükleer enerji tartışmasını alevlendirdi. Ankara tartışmalara rağmen nükleer santral projesinde kararlı.

JAPONYA'da depremin nükleer santralları etkilemesi tüm dünyada nükleer enerjinin sorgulanmasına neden oldu. Avrupa'da nükleer enerjinin kullanıldığı ülkelerin hükümetleri güvenlik konusunda sorun olmadığını iddia ederken, çevreciler dün sokaklara dökülerek nükleerden vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Alman hükümeti, ülkedeki nükleer santrallerin kapatılma süresinin uzatılmasına ilişkin kararı 3 ay erteledi.



Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile düzenlediği basın toplantısında, 3 aylık süre içinde her nükleer santralin güvenlik standartlarının gözden geçirileceğini açıkladı. Baden-Württemberg eyalet hükümeti, eyalette bulunan Almanya'nın ikinci en eski nükleer santrali 'Neckarwestheim I'in kapatılacağına dair sinyal verdi.

FRANSA'DA BÜYÜK TARTIŞMA

Nükleer santralların kapatılma süresinin uzatılmasını öngören bir karar alan Alman hükümeti, muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalıyor. Nükleer tartışmanın en yoğun yaşandığı ülke, Avrupa'da en fazla nükleer reaktöre sahip olan Fransa. Aktif 58 nükleer reaktöre sahip Fransa'da Yeşiller Partisi, Japonya depremi sonrasında nükleer enerjiden vazgeçilmesi için kampanya başlattı. Partinin 'gölge lideri' olan Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Fransız sol partilerini, 'nükleerden vazgeçilmesi için referandum düzenlenmesini' savunmaya ve bu projeyi seçim programlarına eklemeye çağırdı.

Fransız hükümeti ise ülkede nükleer konusunda tehdit bulunmadığı konusunda toplumu ikna etmeye çalışıyor.

DAYANIKLILIK TESTİ İSTENDİ

İspanya, İngiltere, Avusturya ve ABD'de de nükleer tartışması alevlendi. Avusturya, Avrupa'daki tüm nükleer reaktörlerde 'dayanıklılık testi' gerçekleştirmesi çağrısında bulundu. İngiliz hükümeti, 'Japon deneyiminden ders aldığını' söyledi. ABD'li senatör Joe Lieberman ise 'nükleer kalkınmaya mola verilmesi gerektiği' görüşünü savundu. ABD'deki 104 nükleer santralden 23'ü Japonya'da hasar gören santralların aynısı. Hindistan da santralların güvenliğinin denetleneceğini söyledi.

Radyasyon tecridi

Santralin 20 km. yakınında yaşayan 210 bin kişi bölgeden tahliye edilirken, radyasyona maruz kalan kişiler izole edilerek tedavi altına alındı.

Tahliye edilenlerin götürüldüğü Nihonmatsu'da radyasyon testine tabi tutulan ve radyasyona maruz kaldığı saptanan bir kız çocuğu ailesinden alınarak tecrit merkezine yerleştirildi. Kızın annesi ve köpeği tecrit bölümünün camlarından bakarken üzücü sahneler ortaya çıktı.

2. reaktör de patladı

DEPREM ve tsunaminin vurduğu Japonya, 2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük felaketini yaşarken, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki ikinci patlama yeni Çernobil korkusunu büyüttü. Cumartesi günü santralin soğutma sistemindeki arıza nedeniyle 1 No'lu reaktörde ilk patlama yaşandı. Nükleer sızıntıya yol açan patlamanın ardından dün de 3 No'lu reaktörde patlama oldu. 50 km. uzaklıktan duyulan patlamaya hidrojen sıkışmasının neden olduğu, 3 kişinin yaralandığı ve 7 kişinin kaybolduğu açıklandı. 2 No'lu reaktörün soğutma sistemi de dün arızalandı.

2 No'lu reaktörde soğutucu su içerisinde bulunması gereken yakıt çubukları tamamen açıkta kalırken, Tokyo Elektrik Enerjisi şirketi, çekirdekte erime tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu, yetkililerin, reaktörleri deniz suyu ile soğutmaya çalıştığını kaydetti. Yetkililer, Daiçi reaktörünün 3 numaralı biriminde radyasyon seviyesinin yasal seviyede olduğunu ileri sürerken, Japon hükümeti Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) uzman heyet göndermesini istedi. Ulusal Strateji Bakanı Koyçiro Genba ise, Çernobil benzeri bir kazanın meydana gelme ihtimalinin bulunmadığını açıkladı. Ukrayna'da, 1986'da dünyanın en büyük nükleer kazası olan Çernobil'deki nükleer reaktörün patlaması nedeniyle bölgeden 130 bin kişi tahliye edilmiş, Ukrayna ve Avrupa'da yüzbinlerce kişi radyasyondan etkilenmişti.

160 km açıktaki ABD uçak gemisi etkilendi
ABD, depremin vurduğu bölgenin 160 kilometre açıklarında demirleyen Amerikan 7. filosuna bağlı uçak gemisi Ronald Reagan'ı daha da açıklara çekti. Nükleer santraldan salınan buhar ve duman bulutundan kaynaklanan radyasyona gemide bulunan 17 ABD askerinin maruz kaldığı tespit edildi. Askerlerin bir saat içinde birkaç ayda maruz kalınacak oranda radyasyon aldığı açıklandı.