Göz Kırma Kursları hakkında bilgi veren Özel Aydın Göz Hastanesi Hekimi Op. Dr. Özlem Polatlı, bu kursların Aydın Göz Hastanesi’nde başarıyla uygulandığını söyledi. Göze paralel gelen ışınların retina üzerine odaklanamaması durumunda kırma kusurlarının ortaya çıktığını belirten Polatlı, “Kırma kusurları hastalık olarak kabul edilmez ve bunlar genelde 4 çeşittir. Presbiyopi, uyum refleksinin bozulması durumudur. Gençken göz lensi yumuşak ve esnektir. Şeklini kolayca değiştirip uzaktaki ve yakındaki objelere odaklanmamıza olanak sağlar. Ancak göz lensi 40 yaşından sonra yavaş yavaş sertleşir ve esnekliğini kaybeder. Uzağı net gören gözler bu çağa gelince yakını görmede zorlanmaya başlar ve ek bir kırıcılığa ihtiyaç hissederler. Esneklik kaybından dolayı yakını görmek ve okuma zorlaşmaktadır. Bu normal durum presbiyopi olarak adlandırılır” dedi.


YAŞLILIKTA REFLEKS AZALIYOR
Yaş arttıkça uyum refleksinin iyice kaybolmakta olduğuna değinen Polatlı, bir diğer kırma kusurunun ışık kırıcılığının fazla olmasıyla ortaya çıktığına işaret ederek, “Korneanın ya da lensin normalden daha fazla kırıcı veya gözün ön-arka çapının normalden daha uzun olması nedeniyle göze gelen görüntü görme merkezine ulaşamadan odaklanmış olur. Miyoplar uzağı görmekte zorlanırlar. Korneanın eğimi ve kırıcılığı bir yaştan sonra hep aynı kalacağından miyopinin ilerlemesi genellikle gözün çapının uzamasına bağlıdır. Gözün uzaması anatomik bir durum olduğundan, hep gözlük takma, daha düşük numaralı gözlük takma, lens takma gibi durumlar miyopinin artmasına veya durmasına etkili olamaz. İki çeşit miyopluk mevcuttur. Basit miyopluk 20li yaşlardan sonra fazla ilerleme göstermeyen ve görme derecesi gözlükle tam olan miyopluktur ve miyopların çoğunluğu bu durumdadır. Dejeneratif miyopi ise göz çapının sürekli uzamasıyla numarası hep yükselen, uzama nedeniyle görme merkezinde tahribat oluşan ve ideal gözlükle dahi net görmeye ulaşılamayan miyopluktur. Yüksek miyop anne-babanın çocuğunda dejeneratif miyopi ihtimali vardır” diye konuştu.

Hipermetropinin, miyopinin tam tersine gözün normalden daha az kırıcı olması sonucu oluştuğunu ve korneanın normalden düz ya da gözün normalden kısa olmasının gözü daha az kırıcı yani hipermetrop yaptığını kaydeden Polatlı, “Hipermetrop göz yakını görmekte zorlanır. Diğer bir kırma kusuru da astigmat yani gözün yatay ve dikeydeki kırıcılıklarının farklı olması durumudur. Göz yatayda belirli bir kırıcılığa sahipken dikeyde farklı numaradadır. Bu durumda kişiler hem uzak hem de yakın görmede problem yaşarlar. Astigmat miyopi ve hipermetropi ile beraber görülebilir” şeklinde konuştu.

KIRMA KUSURLARININ TEDAVİSİ
Kırma kusurlarının tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Polatlı, şunları söyledi: “Gözlükler ve kontakt lensler kırma kusurlarını düzeltmek için en sık kullanılan yöntemlerdir. Bunlar ışık ışınlarını retina üzerine yeniden odaklayarak iş görürler. Gözlük veya kontakt lens tercih edilmemesi durumunda ise refraktif cerrahi ve operasyonlar diğer bir seçenektir. Bu cerrahi yöntemlerde, gözün odaklanma yeteneğini yeniden ayarlamak için, öndeki kornea tabakası yeniden şekillendirilir. Kişilerin bu durumlardan birisiyle karşılaşılması halinde tedaviye başlamadan önce hekimleri ile tedavi yöntemlerini incelemeleri ve faydaları ile dezavantajlarını öğrenerek tedaviye karar vermeleri uygun olacaktır”