Trabzon 'da görme engellileri yönlendirmek için yapılan ancak eski Trabzon Belediye Başkanlığı binası ile parkın duvarlarında bitmeleri nedeniyle engellilere zor anlar yaşatan kılavuz yol izlerinin bitiş noktaları, belediye görevlilerince yeniden düzenlendi.

Kent merkezindeki Atatürk Alanı'nda bulunan ve bir süre önce yenilenerek modern bir görüntüye kavuşturulan Meydan Parkı'nda, görme engellileri yönlendirmek için yapılan kılavuz yol izlerinin, eski Trabzon Belediye Başkanlığı binası ile parkın duvarlarında bitmesini konu alan haberlerin medyada yayımlanmasının ardından Trabzon Belediyesi, söz konusu yol izlerindeki hataların düzeltilmesi için çalışma başlattı.

Belediye görevlileri, ilk olarak Meydan Parkı içinden geçip halen Zabıta Müdürlüğü ile Belediye'nin tahsilat bürosunun bulunduğu eski Trabzon Belediye Başkanlığı binasının duvarında biten kılavuz yol izlerini değiştirdi.

Görevliler, söz konusu binanın duvarında biten ancak üzerinde görme engellilere yolun devam ettiğini gösteren ''uzun çizgili kabartmalar'' olan zemini sökerek yerine yolun bittiğini anlatan ''yuvarlak kabartmalı'' kahverengi renkli malzemeler yerleştirdi.

Belediye yetkilileri, park kenarındaki kaldırımlarda yer alan ancak bitiş noktası yine duvara denk gelmesine rağmen yolun bittiğini gösteren kabartmalar olmayan kılavuz yollarda da değişiklik yapılacağını ifade etti.

Altı Nokta Körler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Vedat Sayar, Meydan Parkı'ndaki kılavuz yolların görme engellilerin rahat yaşamı için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Sesimizi duyurduğu için öncelikle basınımıza teşekkür ediyoruz. Belediye görevlilerine de sesimizi duyup yollarımızda yeni düzenleme yaptıkları ve duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz'' dedi.

Sayar, kentin diğer noktalarındaki kılavuz yollarda da bazı sorunlar olduğunu, aydınlatma direkleri, ağaçlar kenarına da engel olduğunu gösteren işaretler konulması gerektiğini ifade ederek, bu sorunların da düzeltileceğini umduklarını ifade etti.

Avrupa Birliği normları çerçevesinde uygulanan, görme engellilerin ayak altında hissederek ya da bastonlarını kullanarak üzerindeki kabartmalardan yönlerini bulduğu kılavuz yollardaki uzun çizgiler yolun devam ettiğini, yuvarlak kabartmalar ise yolun bittiğini anlatıyor.