ABD Ortadoğu temsilcisi Mitchell bu hafta İsrailli yetkililere Davutoğlu'nun mesajını iletecek
Suriye'nin uluslararası sisteme dahil edilmesi için uzun süre teknokrat olarak çalışan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı sıfatıyla geçtiğimiz hafta Washington'da yaptığı temaslar sırasında barış sürecinin yeniden start alması için düğmeye bastı. Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Davutoğlu, "Suriye, Türkiye'nin arabulucuğunda dört turu tamamlanan İsrail'le dolaylı görüşmelere yeniden başlamaya hazır. Ortadoğu'daki İsrail-Filistin, Lübnan-İsrail ve Suriye- İsrail görüşmeleri eşzamanlı başlamalı. Birbirlerinden kopuk gitmesi anlam taşımaz. Bir ilerleme kaydedilse dahi süreç tıkanabilir" dedi. Davutoğlu, daha sonra Mitchell ile ikili bir görüşme yaptı ve Suriye'nin uluslararası sisteme dahil edilmesinin bölgenin istikrarı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

'İSRAİL MEMNUN DEĞİL'
Davutoğlu'nun Washington'a ulaştırdığı bu mesajı İsrailli yetkililereyse ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell iletecek. Bu hafta bölge ziyaretine başlayan Mitchell tüm üst düzey İsrailli yetkililerle görüşerek Suriye'nin Türkiye'nin arabuluculuğunda barış görüşmelerine start verme isteğini anlatacak. ABD ziyareti sırasında Davutoğlu'na eşlik eden bir diplomat, SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Netanyahu, Washington ziyaretinde istediği yanıtı alamadı. Obama'nın Kahire konuşması da İsrail'i hoşnut etmedi." Öte yandan Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, Türkiye'nin arabuluculuğunda görüşmelerin başlayabileceğini yineledi. Nidal, "Suriye lideri Başar Esad, Ankara'nın desteğini geçen ay Şam'ı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'e iletmişti" dedi.

'İsrail yakın müttefikimiz'
ABD Başkanı Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi. Mitchell Batı Şeria'daki yerleşimler ve Filistinlilerle barış konusundaki görüş farklılıklarına rağmen, "Washington'un İsrail'in yakın müttefiki olarak kalacağını" söyledi. Özel temsilcinin bu hafta sonuna doğru Lübnan ve Suriye'yi ziyaret edeceği bildirildi.

Doğrudan görüşme yapılamadı
TÜRKİYE'NİN arabuluculuğunda Suriye-İsrail arasındaki dolaylı görüşmeler 21 Mayıs 2008'de başladı. Daha sonra Haziran- Temmuz 2008 arasında dört tur tamamlandı. Müzakereler İsrail'in Gazze saldırısının ardından sekteye uğradı. Ardından seçim yaşayan İsrail, Şam'ın yaptığı çağrıya yanıt vermedi. Türkiye-İsrail arasında Gazze saldırısıyla başlayan gerginlik de, Ankara'nın çağrılarını olumsuz etkiledi. Bölgeye giden Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu istediği yanıtı alamadı.

Pakistan'a yardım çeki
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Pakistan'ın başkenti İslamabad'da temaslarda bulundu. Kendisini kabul eden Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'ye Türkiye'nin Pakistan'a insani yardımları çerçevesinde 10 milyon dolarlık nakdi yardım çekini sunan Davutoğlu, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İşfak Kayani ve Meclis Başkanı Fehmida Mirza ile de bir araya geldi. sabah