Cep telefonu kullanımında çığır açan 3. Nesil (3 N) lisans sözleşmeleri imzalandı. Turkcell, Vodafone ve Avea Genel Müdürleri ihale bedellerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teslim etti. Yıldırım, KDV ile birlikte 2.2 milyar lirayı bulan 3N'den gelirle ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'e dönerek, "Paralar kasaya girdi mi ?" diye sordu.
Bakan Yıldırım, cep telefonu operatörlerinin Temmuz ayında başlatacağı görüntülü konuşmanın ilkini Sheraton Otel'de yaptı. Bakan, İstanbul'daki muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Turkcell, Vodafone ve Avea genel müdürlerinin katılımıyla Shareton Otel'de 3. Nesil İmtiyaz Sözleşmesi İmza Töreni yapıldı. Törene katılan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 3. Nesil lisansları yetkilendirmesiyle ilgili sürecin imzalarla tamamlandığını söyledi. 28 Kasım'da ihalenin yapıldığını dile getiren Yıldırım, "A-B-C diye nitelendirilen üç lisans 2.2 milyar liraya üç işletmeye verildi. Daha sonra Danıştay onayladı. Paralarını da ödediler. Sözleşmelerini imzalayacağız, gün saymaya başlayacaklar." dedi.

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Temmuz'un başından itibaren cep telefonuyla görüntülü konuşmanın başlayacağını aktaran Yıldırım, "3 N sadece konuşanların birbirinin yüzünü görmesinden daha fazla imkanlar sağlıyor. 3 N telefon bizim internet otoyollarına havadan yeni otoyollar ilave etmek anlamına geliyor. Gittikçe artan internet kullanımı olacak. Rekabet daha gelişmesi ve hizmetlerden seçenekler artması nedeniyle daha fazla daha kolay ekonomik şartlarda istifade edebilecek" diye konuştu.

3 N ile işletmelerin eline yeni bir araç verdiklerine vurgu yapan Bakan Yıldırım, yeni katma değerli hizmetleri üretmek suretiyle irili ufaklı firmalara yeni iş alanları sağlandığını ifade etti. Yıldırım, "Projenin hayata geçmesi kriz ortamında çok hayırlı bir iş. Kamuya bir kere 2 milyar liranın üzerinde para devletin kasasına girdi. Üç yılda her işletme 500 tane mühendis alacak. Bilişim sektörü pazarına yeni bir heyecan açılım, getirdik." değerlendirmesini yaptı. 3. Nesil'in hayata geçmesi için uygulanan takvimin Türkiye şartlarında en uygun takvim olduğunu kaydeden Yıldırım, cep telefonu operatörlerini rekabet konusunda uyardı: "İşletmeleri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Rekabete uymazsanız, size yaptıracağımız yetkiler var. Rekabetiniz yıkıcı değil, dostça olsun." temennisinde bulundu.

Bakan Yıldırım, 10 Mayıs'tan itibaren şehir içinde de numara taşımanın hayata geçeceğini aktardı. Yıldırım, operatörlere "Tek amacımız para kazanmak olmamalı. İnsanımıza arzu ettiği, beklediği hizmetleri vermek gerekiyor." dedi.

Bakanın konuşmasının ardından ilk olarak Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv A lisans sözleşmesi imzası için BTK Başkanı Tayfun Acarer ile masaya oturdu. Ciliv, imzanın ardından 3 N sayesinde Türkiye'nin iletişim teknolojisinde hız kazanacağını aktardı. Bu teknolojiyle vatandaşların görüntüyle de birbirlerine ulaşabileceklerine vurgu yapan Ciliv, "Yeni bir bilişim dönemi açtı. Bütün gençleri ve bütün iş adamları büyük hız kazanacak. Turkcell olarak yeni teknolojiyi en hızlı şekilde 81 ilde vatandaşlara kavuşturmak için çalışacağız. 1 milyar liralık kısmı kriz ortamında devlete kaynak olarak veriyoruz" dedi.

Ardından Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray ile BTK Başkanı Acarer B lisans sözleşmesine imza attı. Timuray, "Vodafone olarak 3 G'yi ülkemizin yaşam kalitesinin artması için önemsiyoruz." şeklinde konuştu.
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ise C lisans sözleşmesini imzaladı. 3 G'nin gelmesiyle 65 milyon cep telefonunun hepsinin internete dönüşeceğini belirten Türktan, "Cep telefonları bilgi toplumu açısından çok önemli. Vergi konusunda çok önemli adım atıldı. Mobil internet kullanımında verginin yüzde 25'den yüzde 5'e düşmesi kullanıcı sayısını arttıracak" dedi.

ÇEKLERİ ALAN BAKAN "KASAYI DOLDURDUK MU?"

İmza töreninin ardından GSM operatörleri sembolik çekleri Bakan Yıldırım'a sundu. Yıldırım, çekleri aldıkça "Allah bereket versin" dedi. Türktan'a 252 milyor Avro konusunda "Ne bu böyle 255 yap ya da 250 yap" diye espri yaptı. Programdan sonra Bakan Yıldırım, 3 GSM şirketinden de 3. Nesil teknoloji sayesinde görüntülü konuştu. Programı Turkcell, 3N teknolojisiyle canlı olarak verdi.

Milliyet