Pergolelerin düzeniyle ilgili olarak ele alınan gündem maddesi 4 ayrı alt başlıkta değerlendirildi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından pergolelerin yıkımıyla ilgili olarak kooperatif ve çok katlı binalarda güneşten ve yağmurdan korunması amacıyla pergole yapılabileceği, motorlu trafiğe açık güzergahlarda zemin katların tüm kat sahiplerinin muvafkatı alınmak koşuluyla 5 metreye kadar ayaklı pergole yapılacağı ve etrafının kapatılmaması, ayrıca yine bu tür yerlerde arka ve yan bahçelerde ise açılı kapanır pergulelerin kurulabileceği ve maksimum 2 metre gölgeliklerin kurulabileceği yönünde karar alındı.
Trafiğe kapalı alanlardaki pergole uygulamaları ile ilgili olarak Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün ortaklaşa hazırlayacağı bir projeye esas önerilerin bir sonraki Belediye Meclis gündeminde görüşülmesine karar verildi.
Didim Belediyesinde pergoleler konusunda ise alınan meclis kararı ise şu şekilde; “Konut amaçlı kullanılan kooperatif şeklindeki siteler ile müstakil parsellerdeki tek katlı, dubleks, tripleks yapılarda Kooperatif şeklindeki sitelerde Yönetim Kurulu Kararı alınması koşulu ile zemin katlarda güneşten ve yağmurdan korunma amaçlı pergole yapılabilir. Bu tarz yapılarda pergole ölçüleri bina çekme mesafesinin yarısından fazla olamaz. Bu ölçülere maksimum 50 cm. olmak üzere saçak yapılabilir. Yukarıda bahsi geçen yapılarda ve çok katlı binaların son katında yer alan dublekslere ait teras alanlarının tamamı güneş ve yağmurdan korunmak amaçlı, başlangıç noktası h=2,40 m. bitim noktası h=3,00 m. yi geçmeyecek şekilde pergole ile kapatılabilir. Bu alanların etrafı hiç bir yapı malzemesi ile kapatılamaz. Motorlu araç trafiğine açık güzergahlarda zemin katları ticari olan binalarda yine güneş ve yağmurdan korunma amacı ile binanın cephe aldığı yol tarafında, bina cephesi genişliğinde parsel sınırına kadar tüm kat maliklerinden muvafakat almak ve 5 metreyi aşmamak kaydı ile ayaklı pergole yapılabilir. Ayrıca yine kat maliklerinin muvafakati alınmaksızın parsel sınırına 1 m. den fazla yaklaşmamak kaydı ile ayaksız, açılır kapanır veya sabit nitelikte pergole yapılabilir. Tüm bu pergolelerin etrafı hiç bir yapı malzemesi ile kesinlikle kapatılmayacaktır. Ayrıca yan ve arka bahçe çekme mesafelerinde de herhangi bir amaçla sabit pergole yapılması yasaktır. Ancak buralarda maksimum 2.00 metreyi geçmemek şartı ile açılır kapanır nitelikte gölgelik yapılabilir.
1., 2. ve 3. maddelerde sayılan pergolelerin yapımında kullanılacak yapı malzemesinin bölgelere göre cinsini ve bölgelere göre uygulama şeklini belirlemede Belediye Encümeni yetkilidir. Ancak üst örtü malzemesi olarak sac veya beton esaslı malzemelerin kullanılması kesinlikle yasaktır. Trafiğe kapalı alanlardaki pergole uygulamaları ile ilgili olarak Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün ortaklaşa hazırlayacağı bir projeye esas önerilerin bir sonraki Belediye Meclis gündeminde görüşülmesine karar verildi” -iha