İş-Kur Sakarya İl Müdürlüğü ve Beyaz Ay Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen proje sayesinde, görme engelliler bilgisayara yüklenen sesli yönlendirme yazılımıyla, bilgisayar ve internet kullanmayı öğrenecek. 3,5 ay sürecek olan kursa katılan 10 görme engellinin sigorta primleri yatırılacak ve kendilerine günlük 15 lira ödenecek. Projeyle sertifika sahibi yapılacak olan görme engellilerin daha kolay iş bulmaları amaçlanıyor. 
 
Beyaz Ay Derneği Sakarya Şube Başkanı Ferruh Kaledibi, yaptığı açıklamada, projeyle görme engellileri iş sahibi yaparak topluma kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. 
 
Eğitim süresi boyunca katılımcıların sigorta primlerinin ödeneceğine dikkati çeken Kaledibi, ‘Yasal olarak iş yerleri engelli birey çalıştırmak zorundadır. Çalıştırmamanın cezası var. Engellilerin yasalarda yer alan çalışma hakkını elde edebilmeleri için istihdam etmeye yönelik kurslar açarak engelli vatandaşlarımızı çalışma hayatına kazandırmaya gayret gösteriyoruz’ dedi. 
 
Engelli bireylerin ailelerinin çocuklarına güven duymaları gerektiğini anlatan Kaledibi, ailelerin engelli çocuklarını okutmak için çaba harcamaları gerektiğini bildirdi. 
 
Kaledibi, vatandaşların sokaklarda engelliler için yardım toplayan kişi ve kuruluşlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, ‘Engelli dergilerini satın alarak, vatandaşlarımız engellilere destek olmuyor. Bu paraların engelliye gidip gitmediği belli değil. Veli, çocuğunun geleceğine inanmıyor, bu çok büyük bir sıkıntı bizim için. Görme engellilerin eğitimi, artık çok zor değil. Toplum olarak engelli insanları eğitime kazandıralım’ diye konuştu. 
 
‘Engelliler eğitimsizlikten iş bulamıyor’ 
İş-Kur işbirliğiyle açtıkları kurslara ilginin az olduğunu kaydeden Kaledibi, kursa gitmek için 12 kursiyerin başvuru yaptığını söyledi. 
 
İlk etapta 5 görme engelliyle eğitime başladıklarını ifade eden Kaledibi, şunları belirtti: 
 
‘Gelen talipler doğrultusunda engellilere yönelik çeşitli alanlarda kurslar açılabilir. Yeter ki talep olsun. Engelliler eğitimsizlikten dolayı iş bulamıyor. Kursiyerler sertifika eğitimlerine katıldıktan sonra işverenler açısından da tercih edilir olacaklardır. Eğitim alan arkadaşlarımızın mutlaka bir yerlerde çalışabileceklerini düşünüyorum. İlk etaptaki kursumuz 72 iş günü içinde sona erecek. Bu kurstan mezun olan görme engelliler bilgisayarla ilgili her alanda çalışabilirler. Arkadaşlarımızın bu işi başarabileceklerine inanıyorum. İnandıklarında başaramayacakları bir şey yoktur’ 
 
Kurs öğretmeni Seçkin Aytaç ise katılımcılara klavye kullanımı, bilgisayarın temel parçaları, işletim sistemleri, ofis programları ve internet konusuna eğitim verdiklerini belirterek, ‘Bilgisayarlarımızda seslendirme programımız var. Yazılan harfleri, seçilen menüleri ve pencereleri seslendirerek arkadaşlarımıza yardımcı oluyor. Bunun dışında görüntüyü yakınlaştırmayı sağlayan program daha var. O da görüntüyü büyüterek görme konusunda yardımcı olmaya çalışıyor’ dedi. 
 
Görme engelli kursiyer Ece Bora da görme problemi nedeniyle lise eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını anlatarak, ‘Örgün öğretimde okuldaki arkadaşlarımla aynı ölçüde olmadığım için zorluklar yaşadım. Okuldan çıkmak zorunda kaldım. Okuldan ayrılmam istenince psikolojim bozuldu. 
 
Okulu bıraktıktan sonra aradan bayağı bir zaman geçti. Birkaç ay boyunca evden hiç çıkmadığım oluyordu. Utanıyordum, bakıyorlar, bir şeyler diyorlar diye. Sonra bu engelleri aştım. Şimdi de bu kursa geliyorum’diye konuştu. 
 
Bora, kursta bilgisayar kullanmayı öğreneceğine inandığını kaydederek, ‘İşe girebileceğiz. Ayaklarımızın üzerinde durup kimseye muhtaç olmayacağız. Bilgisayarlı ortamlarda çalışabileceğiz, kimseye bağımlı kalmayayım bana yeter. Engeli arkadaşlarımız da evde kapalı kalmasınlar, dışarı çıksınlar. Utanılacak bir şey yok. Siz utanmayın, boş verin, sizi yadırgayanlar utansın’ şeklinde konuştu.(aa)