Bartın merkeze bağlı Kocareis köyündeki tepenin arkasında Roma dönemine ait olduğu sanılan 3 kaya mezarı bulunduğu yerdeki Dikilitaş, görenleri hayrete düşürüyor. Tepede "Dikilitaş" ismi verilen bir kaya parçası başka bir kaya parçasının üzerinde 3 tarafı boş bir şekilde asılı duruyor.
 
Bazıları bunu bir "At" heykeline benzetiyor. Doğal bir oluşum olduğunu düşünenlerin de olduğu Dikilitaş'ın, Roma dönemine ait olduğunu iddia edenler var. Yaklaşık 3 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen Dikilitaş kocaman bir kaya şeklinde duruyor. Bir platform üzerinde dokunsanız kayacak gibi duruyor.
 
Elle ileri geri sallamak mümkün gibi görünse de, vatandaşlar asla devrilmeyeceğini söylüyor. Bartınlı Deniz Karapınar, "Görmüş olduğunuz bu Dikilitaş'ın 3 tarafı boş. Yalnızca tek tarafı yere basıyor. Çok eskilere göre bir rivayet var. Defineciler bu kayayı patlatarak yola indiriyorlar. Bir gün sonra tekrar geldiklerinde parçalanan kayayı aynen yerinde görüyorlar. O gün, bugün bu kayanın adı 'Dikilitaş' olarak kalmış'' dedi.
 
Dikilitaş'ı görmek için Türkiye'nin bir çok yerinden bilim adamı, akademisyen, arkeolog ve gezi bilimcileri Kocareis köyüne geliyor.