Dünyanın en büyük spekülatörü olarak kabul edilen George Soros, piyasalarda yaşanan sıkıntıyı 'hayatımda gördüğüm en ciddi mali kriz' diye tanımladı.


2000-2001 yıllarında internet şirketleri krizi, 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında borç krizi, 1997-1998 yıllarında Asya krizi süreçlerinden geçen piyasalar şimdi yeni bir dönemi yaşıyor. Piyasadaki düşük büyüme, yüksek enflasyon, zayıf dolar ve yüksek enerji maliyetleri 1970'lerde yaşanan krizle benzeşirken, bu kez üzerine gayrimenkul krizi ve emtialardaki hızlı artış da eklendi.

Yaşanan gelişmeleri Reuters'a değerlendiren Soros, "hayatımda gördüğüm en ciddi mali kriz" diye konuştu. Soros, bunun sadece mali kesimi değil ekonominin genelini de yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Bu krizin reel ekonomiyi etkilemeyeceğini düşünmek sadece bir rüyadır" dedi.

ABD ekonomisinin bir resesyon ile karşı karşıya bulunduğunu anlatan Soros, "yavaş yavaş geliyor ama ne kadar yavaş gelirse etkisi de o kadar çok olacak" diye konuştu.

Soros, ABD'nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac ile ilgili krizin de sonuncu olmayacağına dikkat çekti.