Mısır"da bir haftadan bu yana kayıp olan Google"ın Ortadoğu"daki en üst düzey yetkilisi Veil Gonim, yakınlarının verdiği bilgiye göre hükümet tarafından gözaltına alındı.

Gonim, Tahrir Meydanı"nda bir araya gelen binlerce insan tarafından sembolik bir lider olarak kabul edilirken, yerel basın tarafından ülkesine ihanet eden bir aktivist olarak gösterildi.

Pazar günü, gözaltında bulunan Gonim hakkında hükümet yetkililerince açıklama yapıldığı ve Google yöneticisi aktivistin serbest bırakılabileceği ifade edildi. Mısırlı milyarder işadamı Naguib Sawiris ise bir kahraman olarak gördüğü Gonim"in serbest bırakılacağını, bu bilgiyi Mısır Devlet Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman"dan aldığını söyledi.

Gonim, son bir yıl içinde Mısır"daki hükümet karşıtı hareketin büyümesini sağlayan bir grup internet aktivistinin oluşturduğu grubun içinde gösteriliyor. Gonim, isyan hareketinin başlamasından iki gün sonra Facebook sayfasında, “Bir yıl önce internetin Mısır"daki politik sahneyi değiştirebildiğini söylediğimde bazı arkadaşlarım bana gülmüştü” mesajını bırakmış, bir gün sonrasında ise kayıplara karışmıştı.

Gonmin"in, 25 Ocak"ta başlayan protestolarda nasıl bir rol oynadığı şu ana kadar kesin olarak bilinmiyor. Ancak, protestoların başlamasından bir ay önce sosyal paylaşım ağlarında aktif olduğu biliniyor.

Yakınlarının verdiği bilgiye göre, Gonim geçtiğimi yıl protesto hareketinin başını çeken dört büyük Facebook sayfasının operatörlerinden biriydi. Ayrıca, muhalefet lideri Muhammed El Baradey içinde bir sayfa açan Gonim"in, muhalefet grupları için teknik danışmanlık yaptığı ifade edildi.

Mısırlı yetkililer, Gonim hakkında hiçbir resmi bilgi açıklamadı. Gonim"in ortadan kaybolduğu 28 Ocak"tan bu yana, Baradey için teknik danışmanlık yapan sekiz kişi daha tutuklandı. (Wall Street Journal)

www.hurriyet.com.tr