Texas’ta düzenlenen SXSW etkinliğinde Google+ baş müdürü Vic Gundotra, sosyal ağın kullanıma başlanılmasından ardından 7 ay geçse de, API ile ilgili bir sorunlarının olduğunu itiraf etti.

Eğer Google, üçüncü parti uygulamaların kullanıcılar adına içerik göndermesine izin verecek olursa, bu gelişme kullanıcıların haber akışlarını mahvedebilir.

Ayrıca Gundotra, Facebook’ta da benzer bir olayın resimlere eklenen reklamlar ile oluşabileceğini belirtip, “sosyal arama özelliğini kapatan kullanıcıların az sayıda olduğunu” da belirtmeden edemiyor.

Gundotra üçüncü parti uygulamalardan içerik göndermeye izin verecek bir API’ın 2012'nin sonuna kadar gelip gelemeyeceği konusunda herhangi bir garanti vermezken, “Ben yazılım geliştiricilerine zarar vermek istemiyorum, çünkü diğer sosyal platformlardan bazıları, API’larını yayınlayıp, belirli bir yazılım ekosistemi oluşturduktan sonra kapattılar. Ben ise kimseye zarar vermeyeceğimiz konusunda emin olup, öyle yayınlamak istiyorum” diyor.

İçerik geliştiren üçüncü parti uygulamalar konusunda bir diğer sorun da, rütbe sistemi. Eğer rütbe (sıralama) sistemi uygun yapılmazsa, uygulamalar kendi başlarına çok fazla sayıda içerik gönderip, sizin kendi içeriklerinizle buluşmanızın önüne geçebilirler. Fakat Gundotra üzerine basa basa söylüyor, “Eğer bir API yayınlarsak, kesinlikle geri çekmeyeceğiz.”

Bu durumda, bildiğimiz bir şey var ki o da, Google’ın sosyal mecraya geç atılması, karşısına her zaman bir – olarak çıkıyor. Mesela Facebook, haber akışınızın tam da istediğiniz gibi olmasını sağlayan EdgeRank algoritması için yıllarını verdi.