Geçtiğimiz haftalar Google, yeni oyun servisi ile ilgili olarak çeşitli reklamlar yapıyor ve bizleri heyecanlandırıyordu. Game Developers Conference'ın bu yılki ayağında Google'ın yapacağı duyuru merakla beklenirken sonunda o gün geldi çattı ve Google bombayı patlattı. Google, Game Developers Conference esnasında yeni video oyun streaming servisi Stadia'yı resmi olarak duyurdu.

Google Stadia hakkında merak edilen her şey!

Stadia, diğer streaming servislerinde de olduğu gibi, yüksek donanıma gerek duymadan oyunları bulut üzerinden stream ederek oynamamıza olanak sağlayacak bir servis. Android, iOS ve Windows cihazlarını destekleyecek servis Linux ve Vulkan teknolojisini kullanacak ve AMD'nin yeni GPU'sundan faydalanarak 10.7 teraflops değerinde bir güce sahip olacak.

Ayrıca servisin kullanacağı her bir sunucu bu grafik kartına ek olarak özel üretim 2.7 GHz x86 işlemci ve 16 GB RAM barındıracak. Paylaşılan bu değer gerçekten şaşırtıcı çünkü artık yeni nesil bulut hizmetleri ile konsol savaşlar resmi olarak başlamış durumda. Öncelikle Stadia'nın bulut tabanlı bir yapı olduğunu, haliyle tüm sistemin Google altyapısında yer aldığını belirtmeden geçmek istemem.

Oyunculara 4K çözünürlükte ve 60 fps akıcılıkta oyun tecrübesi sunmak isteyen Google'ın şaşırtıcı bir şekilde üstün bir performans ortaya koyduğu bir gerçek. Özellikle sunum sırasında mevcut konsolların (PS4 - Xbox One) eski nesil olarak nitelendirilmesi Google'ın bu alanda elinin ne kadar kuvvetli olduğunun kanıtı.

Verilen bilgilere göre sistem Stadia HDR ile birlikte 4K 60 FPS desteği sunacak ve hatta ileride bu değerlerin 8K 120 FPS'e kadar çıkacak. Servisin ilk oyunlarından biri de Doom Eternal olarak belirlendi. Oyun 4K 60 FPS olarak çalışacak. Bu değerler bant genişliğine göre değişiklik gösterecek elbette ancak 4K ve 60 FPS değeri özellikle eski bir oyun için inanılmaz değerler.



Oyunlar herhangi bir klavye/fare ve kontrolcü ile oynanabilecek fakat Google özel olarak tasarlanmış kontrolcüler de duyurdu. Bu kontrol cihazları oldukça sade ve şık bir tasarıma sahip. İlgili kontrolcüye yukarıdan ulaşabilirsiniz. Peki Google Stadia ne kadar güvenilir? Ubisoft ve Electronic Arts'ta çalışmış tecrübeli video oyun geliştiricisi Jade Raymond geçtiğimiz haftalarda Google'a katıldığını açıklamıştı.

Dün de Jade Raymond'ın Stadia'ya oyunlar geliştirecek bir birinci parti oyun stüdyosuna liderlik edeceği duyuruldu. Kısacası sektörün güvenilir isimleri bu projenin ardında duruyor ve destekliyor. Google Stadia gümbür gümbür geliyor diyebiliriz. Üçüncü parti tarafında ise 100'den fazla geliştiriciye geliştirici kiti gönderildiği belirtildi ve 2K Games, id Software, Q-Games, Square Enix, TequilaWorks ve Ubisoft destek sunacak firmalardan ilk açıklananlar oldu.

Hali hazırda multi platform çalışan şirketlerin Stadia sistemine destek sağlayacağı gerçeği bizi pek şaşırtmadı. Servis bu yıl ABD, Kanada, İngiltere ve çoğu Avrupa ülkesinde çıkış yapacak. Peki bu sistem Türkiye'de iş yapar mı? Kesinlikle hayır! Malum, elimizde bulunan internet altyapısı ile stream değil daha YouTube üzerinden 4K kalitede video bile izleyemiyoruz.

Bu yüzden bu altyapı ile bu sistemin Türkiye pazarına giriş yapmasını beklemeyin. PlayStation'un PlayStation Now sistemi bile ülkemizde hizmet vermiyorken bu özelliklere sahip bir servisin (Google Stadia) destek sunması beklenemez, beklenmemeli. Peki ya siz Google Stadia hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu servis ile yeni nesil konsol savaşlarının fitili ateşlenmiş midir? Konu hakkındaki düşüncelerinizi ve yorumlarınızı aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere aktarmayı unutmayın.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU