İnternetin en önemli sorunlarından biri olan telif konusunda farklı bir adım Avrupa Birliği'nden gelecek gibi görünüyor. Google'ın tartışmalı servislerinden biri olan Google Haberler (News) tarafından kullanılan haberler için basın kuruluşlarına telif ödenmesi gerekebilir.

Avrupa Birliği Google Haberler servisine telif getirebilir

Bloomberg'in haberine göre Avrupa Birliği'nin üzerinde çalıştığı yasal düzenleme, Google Haberler servisi tarafından kullanılan haberler için Google basın kuruluşlarına telif ödeyecek. Google, yasa çıkarsa Haberler servisini kapatacağını belirtiyor.

Google konuyla ilgili resmi olarak yorum yapmazken şirket kaynakları Google Haberler servisi üzerinden reklam satışı yapmadığını dolayısıyla para kazanmadığı bu yüzden de yayıncılara para ödemek istemediğini söylüyor. Aslında bu ilk kez yaşanan bir durum değil. Google daha önce 2011 yılında Google Haberler servisini İspanya'da kapatmıştı. İspanya Yayıncılar Birliği yaptıkları araştırma sonucu site trafiklerinin yüzde 13'ünü Google News servisi yüzünden kaybettiklerinin bunun da kendilerini yılda 9 milyon euro zarara uğrattığını açıklamıştı.

Google'ın haber biriminin başındaki Richard Gingras geçen Aralık ayında yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nde yayıncılık yapan her yayıncıyı lisanslamayacaklarını söylemişti. Medya sektörü hakkında analizler hazırlayan Enders Analysis isimli şirkette çalışan uzman François Godard, "Makul bir planla gelmek Google'ın elinde ve sorumluluğunda" diyor.

Türkiye'de durum nasıl?

Türkiye'de de faaliyet gösteren Google Haberler servisi özellikle basın kuruluşlarının önemli bir hit kaynağı. Birçok site Google Haberler'den gelen kullanıcılar sayesinde ciddi bir trafik elde ediyor. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmadığı için alınacak karar ülkemiz için bağlayıcı bir nitelik taşımıyor.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU