Vatandaşların daha sağlıklı gıda tüketmesi amacıyla yürütülen çalışmalarda Tarım İl Müdürlüğü deneticilerinin yetersiz kaldığı durumlarda gönüllü gıda müfettişlerinin denetim yaptığı belirtildi.
Geçen yıl çoğunluğu daire müdürlerinden oluşan gönüllü gıda müfettişlerine bu yıl öğrenci, öğretmen ve devlet memurlarının da yoğun olarak katıldıkları gözlendi. Ülke genelinde ilk defa Aydın’da başlayan Gönüllü Gıda Müfettişliği Projesi ile il genelinde üretilen ve tüketime sunulan tüm ürünlerin sağlıklı olması hedefleniyor.


GÖNÜLLÜ GIDA MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ
Gönüllü Gıda Müfettişliği görevinin verilmesi, iptali ve gıda üretim yerleri, satış ve toplu tüketim yerlerinde görülen asgari teknik ve hijyenik şartların bozukluğu ile üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinde tespit edilen (bozulmuş, küflenmiş, son tüketim tarihi geçmiş vb.) olumsuzluklar ile varsa örnek teşkil edecek olumlu durumların da Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Bürosu’na iletilmesi ve en yakın ilgili kuruluşlara (Tarım İl Müdürlüğü, Belediyeler, Özel idare Müdürlüğü) işlem yapılmak üzere bildirilmesinde yapılacak olan uygulamanın usul ve esaslarını kapsamaktadır. Gönüllü Gıda Müfettişinin Görev ve Yetkileri
Gıda Güvenliği ile ilgili görüş ve önerilerini bildirmek, Görevlerini yaparken adil ve tarafsız olmak, Gıda üretim ve satış yerlerinde tespit ettikleri olumsuzlukları ve olumlu bulunan hususları Eylem Kurulu Bürosuna yazılı ve sözlü olarak derhal iletmekle yükümlüdürler. İşyerlerinin depo, mutfak, imalat vb. bölümlerine girme yetkisi olmayıp sadece görülen olumsuzlukların düzeltilmesi için işyerini uyarma veya Eylem Kurulu Bürosuna rapor etme ile sınırlıdır. Görevli oldukları ilin mülki sınırları içerisinde Görevli ve yetkilidirler.
Sorumluluk: Yönergede belirtilen görev ve yetkilerin dışında hareket ettiği veya işlem yaptığı tespit edilen Müfettişlerin Müfettişlik görevleri iptal edilir ve tekrar Müfettiş olarak görevlendirilemezler.