ABD'de yüzlerce okulda, düzeni sağlamak için bahçe ve koridorlarda polis memurları görev yapıyor. Fakat, bazı aileler, polisin varlığının giderek daha fazla sayıda çocuğun, sınıftaki küçük kabahatlerinden dolayı kendileri yargıç önünde bulmasına neden olduğunu söylüyor.


Siyah cübbesiyle iki Amerikan bayrağının arasında oturan yargıç John Sholden isimleri okuyor.

Karşısında okulu "astığı" için yargılanan çocuklar ve aileleri var.

Teksas eyaletine bağlı Dallas kentinde mazeretsiz okula gelmeyenler ya da sürekli geç gelenler okul mahkemelerinde 500 dolara kadar para cezası alabiliyor.

Yargıç Sholden, öğrencilerin yargılandıkları "C sınıfı" bu suçun trafikte dur işaretine uymamak gibi bir suç olduğunu söylüyor. Öğrencilere ceza olarak bazen ödev de verilebiliyor.

Okullarda disiplini sağlamak için mahkemelerden yararlanılması tüm Teksas'ta yaygın bir uygulama.

Yılda 300 bin öğrenciye ceza
Son bir araştırmaya göre, "C sınıfı" suçlardan yılda ortalama 300 bin öğrenci ceza alıyor.

Cezaların çoğunun sınıfın huzurunu bozmak, okula gelmemek gibi suçlar ve diğer kabahatler nedeniyle verildiği belirtiliyor.

Düşük ve orta gelirli ailelerin oluşturduğu Texas Organizing Project adlı gruptan Alison Brim, bazen çok küçük disiplin suçlarının bile okulda görevli polis memurlarına bildirildiğine dikkat çekiyor.

Brim, "Okulda tahtaya fosforlu kalemle adını yazdığı için kızı ağır suç kapsamında cezalandırılan bir anneye bile rastladım" diyor:

"Her lisede polis var. Dallas'ta okullardan sorumlu idari birim, her yıl okulların güvenliği ve izlenmesi için 20 milyon dolar harcıyor."

Bazıları güvenliğin sağlanmasından memnun olsa da, polisin rolünün artması, okul disipliniyle ceza adaleti sistemi arasındaki ayrımın kaybolmaya başladığına dikkat çekiliyor.


Sınıfta sorun çıkaran çocuğun polise bildirilmesi halinde, konunun mahkemeye taşınması olasılığı artıyor.

Yerel okullarda gönüllü olarak çalışan emekli öğretmen Dortothy Robinson, ömrünün 50 yılının çocuklarla iç içe geçtiğini söylüyor.

Okullardaki disiplin suçlarının hüküm giymeye kadar varmasından üzüntü duyduğunu belirten Robinson, "Yanlış kemer taktığı için, tenis ayakkabısı söylenen renkte olmadığı için ceza alan çocuklar var. Cezaların çoğunluğu bunun gibi aptalca sebeplerden veriliyor. Bunlar çocukların doğalından yaptığı şeyler; derste konuşmak, biraz yaramaz olmak gibi." diyor.

Robinson eskiden polisin ihtiyaten okulda bulunduğunu ancak şimdi memurların sürekli öğrencilere müdahale ettiğini vurguluyor.

Ne kadar etkili?
Teksas eyalet meclisi üyesi Jerry Madden, eyalet hapishanelerinde okullardan gelen suçluların sayısının artması üzerine yaptıkları incelemede çocuklarının çoğunun basit kuralları ihlal ettiği buralara geldiğini gördüklerini belirterek, örneğin üniforma kurallarını çiğnemek küçük kabahatleri "C sınıfı" suçlar kapsamında değerlendirilmemesine yönelik bir yasa çıkarttıklarını söylüyor.

Ancak bu yasa 2007'de geçmesine rağmen hala çok sayıda öğrenci, kolye taktığı ya da küfrettiği için ceza alıyor.

Geçen yıl disiplin cezaları konusunda "sıfır hoşgörü" kuralı uygulayan bir okula giden 13 yaşındaki Joseph Wallace gömleğini içine sokmadığı için ceza alan arkadaşları olduğunu anlatıyor.

Ancak mahkemeye gönderilme tehdidi disiplini sağlamada istenen sonucu vermiyor.

7 öğrenciden biri mahkemelik
Wallace, "Mahkemeden gelen kağıdı yırtıp cezalarını ödemeyen çocuklar gördüm. Bir ay sonra polis gelip onları hapse götürdü" diyor.

Mahkemeye rağmen aynı suçların defalarca işlendiği örnekler var. Örneğin John Sholden'in önündeki gençlerden biri olan 17 yaşındaki Scott, okulu "kırdığı" için dördüncü kez buraya geliyor. Dişlerinde teller olan ve bol kot pantolon giyen Scott, cezası 2500 doları bulmasına rağmen okula geri dönmeyi düşünmediğini söylüyor.

Abisi de aynı suçtan ceza almış ve şimdi yetişkinlerin tutulduğu bir hapishanede.

Scott, abisiyle aynı kaderi paylaşmak istemediğini söylüyor.

Ancak her yedi öğrenciden birinin mahkemelik olduğu Teksas'ta Scott'un işi kolay görünmüyor.