Rusya'nın başkenti Moskova, bugün ev sahipliği yapacağı Eurovision Şarkı Yarışması'nın finaline saatler kala eşcinsellerin izinsiz eylemiyle gergin olaylara sahne oldu.

Rus ve Beyaz Rusyalı eşcinsellerin Eurovision final gününde Moskova'da gerçekleştirmeyi planladıkları "Slav Gay Yürüyüşü", polisin sert müdahalesiyle engellendi.

Moskova'nın iki ayrı semtinde gerçekleştirilmesi planlanan eşcinsel yürüyüşü, her iki eylem alanında yoğun güvenlik önlemi alan polis trafından engellenirken, çıkan olaylarda yaklaşık 40 kişi de gözaltına alındı. Moskova'nın Vorobyevi Gori (Serçe Tepesi) meydanında yaklaşık 20 kişilik bir eşcinsel grubunun bayrak açma teşebbüsü üzerine müdahalede bulunan başkent polisi, göstericileri apar topar gözaltına alırken, Novopuşkinskaya meydanında planlanan eylemde de olaylar büyümeden polis tarafından kontrol atına alındı.

Novopuşkinskaya meydanına toplanan çok sayıdaki Ortodoks kilisesi temsilcileri ve ırkçılar ise polisin görmezden gelmesini fırsat bilerek zaman zaman eylem alanına yaklaşarak eşcinselleri tartakladılar.

Bu arada Eurovision yarışmasına katılmak üzere Moskova'da bulunan bazı yabancıların da eyleme destek için Novopuşkinskaya meydanına geldikleri dikkat çekti. Gözaltına alınanlar arasında Gay Russia hereketinin lideri Nikolay Alekseyev'in de bulunduğu öğrenildi.

Eşcinsellerin eylem başvurularını her zaman geri çeviren Moskova belediyesi, bu kez de eşcinsellere tavrını açık bir şekilde ortaya koydu.

Eurovision'da Hollanda'yı temsil edecek grubun, Moskova belediyesinin bu tutumunu protesto etmek amacıyla bu geceki finale katılmayacağı iddia edildi.