Bu garip olayı arkadaşlarıyla gittiği gölde görüntüleyen fotoğrafçı Phil Hart, "Radyoaktif bir sıvıyla oynuyormuşuz gibiydi" diyor.

Bu olaya canlı bir organizma tarafından kimyasal bir reaksiyon esnasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülerek ışık üretilmesi ve ışık yayılması anlamına gelen ve biyoluminesans adı verilen olay neden oluyor. Suda yaşayan bir mikroorganizmanın rahatsız olmasıyla gerçekleşiyor.

34 yaşındaki Phil, fotoğraf makinesini çok yavaş poz süresine ayarladı ve reaksiyonu yaratmak için suya taş ve kum attı.

'Noctiluca Scintillans' adı verilen mikro organizmalar, Avustralya, Victoria'da bulunan Gippsland Gölü'nde anormal bir şekilde yüksek miktarda bulunuyor.

50 yıldın göl kenarında kamp organizasyonları yürüten bir kurumun program direkterö olan Phil, aynı zamanda fotoğraf çekiyor ve "Biyoluminesans daha önce hiç bu kadar parlak olmamıştı" diyor.

Orman yangınlarının ve sellerin, göldeki organizmaların besin kaynaklarını artırdığı ve bu nedenle seviyelerin yükseldiği sanılıyor.

Parlaklık gözle görülebiliyor, fakat parlak mavi renk sadece fotoğraflarda görülüyor.

GAZETEPORT