7-10 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan 6.6 yıllık periyoda sahip “Ejderha Göktaşı Yağmuru” dünyada en iyi Türkiye ve Mısır’dan gözleniyor. Saatte yaklaşık 1000 göktaşının gözlendiği gökyüzü şöleni Kapodokya’da yabancı bilim adamlarının da katıldığı kampın yanı sıra yurdun değişik birçok bölgesinden de izlendi.
‘Ejderha Göktaşı Yağmuru’nun en iyi gözleneceği yerleri belirleyen NASA, Doğu Avrupa bölgesinin yani özellikle Türkiye ve Mısır gibi ülkelerin bu önemli gök olayının gözlenmesi için en elverişli bölge olacağını duyurmuştu.
Adnan Menderes Üniversitesi’de (ADÜ), “Ejderha Göktaşı Yağmuru”nun en iyi izlenebileceği ülkeler arasında yer alan Türkiye’de gökyüzü tutkunlarının bu imkanı kaçırmaması için gözlem şenliği düzenledi. ADÜ Aydın Meslek Yüksek Okulu bahçesindeki karanlık bir bölgeye yerleştirilen 25 milimetre çapındaki teleskopla gerçekleştirilen gözlem etkinliğine ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cavit Bircan, ADÜ Eğitim Fakültesi Öğretim üyeleri Yrd. Doç Dr. Hilal Aktamış ve Yrd. Doç. Dr. Esin Acar, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi görevlisi Dilek Parlakoğlu, ADÜ ve ilköğretim okulu öğrencileri katıldı.
İlköğretim okulu öğrencilerine yönelik hazırlanan uzak ve astronomiyi tanıtan sinevizyon gösterimiylebaşlayan gözlem etkinliğine katılan onlarca uzay tutkunu, 25 milimetre çapındaki teleskopla ‘Ejderha Göktaşı Yağmuru’ ile birlikte Ay ve Jüpiter’i de izlenme fırsatı buldu. Özellikle aydınlatmadan uzak bir bölgede kurulan teleskopla seyir zevki yaşayan katılımcılar, havanın bulutlu olması nedeniyle zaman zaman göktaşı yağmurunu izleyemedi. Göktaşı yağmurunun bu gece en yüksek seviyede olacağı belirtildi.
4004 TÜBİTAK Doğa ve Bilim Kampı desteği ile yaz aylarında düzenledikleri “Astronomiyi Öğrenelim, Uzayı Keşfedelim” kampı kapsamında ADÜ’ye milimetre çapında bir teleskop kazandırdıklarını ifade eden Yrd. Doç Dr. Hilal Aktamış, “Bu teleskopla birlikte Üniversitemizde değişik ve önemli gözlemler yapmak istiyoruz. 7-8 Ekim’de en iyi Türkiye’den gözlenebilecek olan Ejderha Göktaşı Yağmuru’nu gözlemek için Amatör Astronomi Topluluğu ile beraber burada toplandık. Havanın biraz bulutlu olması bizim için dezavantaj oldu. Halk arasında ‘Yıldız Kayması’ denen göktaşı yağmurunu bazen gözükmüyor ama Jüpiter ve Ay’ı ADÜ ve ilköğretim okulu öğrencileriyle halkımızla beraber izliyoruz” dedi.
DÜNYA KAPADOKYA’DA TOPLANDI
Farklı dönemlerde göktaşı yağmurlarının yaşandığına işaret eden Aktamış, “Bunlara farklı isimler veriliyor. 7-8 Ekim 2011’de gerçekleşen ve en iyi Türkiye’nden izlenen göktaşı yağmuruna ‘Ejderha Göktaşı Yağmuru’ ismi verilmiş. Bizde böyle bir fırsatı kaçırmamak için gözlem etkinliği düzenledik. Şuan Kapadokya’da da yapılıyor. Kapadokya’da düzenlenen gözlem kampına yurt dışından gelen birçok astronom ve bilim adamı da katılıyor. Bilim adamları Ejderha Göktaşı Yağmuru’nun en iyi izlendiği Türkiye’ye gelip gözlem yapıyorlar. Zaten Ekim ayının ilk haftası ‘Dünya Uzay Haftası’ olarak kutlanıyor. Böyle bir haftada bu etkinliği düzenlediğimiz için sevinçliyiz” şeklinde konuştu.
Göktaşı yağmurlarının meteorların dünyanın yörüngesine girdiği anda yanmasıyla oluştuğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Esin Acar da, şunları söyledi: “Bilim adamları tarafından 7 ila 10 Ekim tarihleri arasında bine yakın meteorun dünyanın yörüngesine gireceği yönünde bir tahmini var. Ejderha Göktaşı Yağmuru gözlem etkinlikleri yurdun bir çok yerinde başladı. Kapadokya’daki kampla birlikte bizde burada küçük çaplı bir gözlem yapmak istedik. Küçük çocuklara ve ilköğretim öğrencilerine uzayı ve astronomiyi sevdirmek ve gökyüzüne ilgi duymalarını sağlamayı amaçlıyoruz”