Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak dün düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri"nin (TSK) bayramda da huzur ve güvenlik için vatanın her tarafında nöbette olacağını söyleyen Gürak, arife ve Kurban Bayramı"nın birinci günü Güneydoğu Anadolu"da konuşlu bazı birliklere basın turu yapılacağını açıkladı. Gürak bu kapsamda Şırnak"taki tümen karargâhının da ziyaret edileceğini ifade etti.
Gürak, NATO Daimi Deniz Görev Grubu (SNMG-2) emrinde Aden Körfezi"nde görevini sürdüren “Gökova” firkateyninin önceki gün gönderdiği faaliyet raporuyla ilgili de şu bilgileri verdi:

Helikopteri görünce kaçtılar
“4 Aralık günü Türkiye saatiyle 07.45"te "M/V Sattar" isimli ticari gemiden yardım çağrısı almış. Anılan ticari gemi, Skiff tipi bir süratli bot tarafından taciz edildiğini ve bölgede 15 adet daha bunlardan bulunduğunu bildirmiş. Bunun üzerine Gökova"da konuşlu helikopter saat 08.00"de kaldırılarak bölgeye sevkedildi. Gemi Malta bandralı. Saat 08.13"te helikopter tarafından “Sattar” adlı gemi üzerine gelinmesi üzerine, Skiff tipi tekneler bölgeden uzaklaştı. Aynı gün saat 13.07"de yolcu gemisi "Costa Europa", 13.13"te "M/V Kostak", 13.50"de "M/V Pedulas" ve 14.17"de "M/V Brillant" gemisinden yardım çağrıları alındı.”
Bunun üzerine firkateynin süratle bölgeye yöneldiğini belirten Gürak, "Dhow" diye anılan ve korsanlara lojistik destek veren orta büyüklükteki balıkçı teknesinin caydırıldığını belirterek, “Muhtemel bir deniz haydutluğu saldırısı önlendi” dedi.

"Aydın ve Özden şehit düştü"
Gürak, 1993"te şehit düşen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile 1995"te şehit olan Albay Rıdvan Özden"in adlarının Ergenekon davasında bazı spekülasyonlara konu edilmesine ilişkin bir soru üzerine, iki olayla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Adli ve idari soruşturmaların zamanında tamamlandığını ifade eden Gürak, “Her iki komutanımız bölücü terör örgütüyle çıkan çatışmalarda birliklerini kahramanca sevk ve idare ederken, bölücü terör örgütü mensuplarınca açılan ateş sonucu şehit olmuşlardır” dedi.

"Bingöl olayı beraatla bitti"
Gürak, yine Ergenekon davası kapsamında spekülasyonlara konu olan Bingöl"de 33 erin şehit edildiği olayla ilgili davanın da beraatla sonuçlandığını söyledi.