Tıbbın ilerlemesiyle birlikte, meme estetiğinde de farklı teknikler uygulanmaya başladı. Medical Park Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul; yeni yöntemler hakkında bilgi verdi. 
 Kadınlar hangi durumlarda meme estetiği yaptırır? 
Çevresinde meme ameliyatı olan kişiler kadınları etkiliyor. Toplumda estetik ölçülere sahip kadın beklentisinin olması da estetik kaygıları artırıyor. Büyük memeli olan kadınlar, bedenlerine uygun meme istiyor. Çocuk doğurmuş ve emzirmiş kadınlar da, çocukları büyüdükten sonra, kendilerinin farkına varıp estetik yaptırıyor. 

GERÇEKÇİ OLMALI 
 Memeye ne zaman müdahale edilmeli peki? 
Gerçekçi ve akılcı olmayan taleplere yanaşmam! Estetik ve fonksiyon kimi zaman ayrılmaz bir parçadır; bu meme için de geçerlidir. Meme; süt vermenin, anne-çocuk arasındaki duygusal ilişkiyi geliştirmenin, sekonder seks organı olmanın yanında; bedenin algılanması açısından da çok önemli bir organdır. Kafasındaki imaj ile aynadaki imaj aynı değilse; o kadın, estetik meme ameliyatı için uygun bir adaydır. 
 Estetiğe karar verenler; taleplerini rahatlıkla dile getirebiliyorlar mı? 
Evet; problemi görüp çözüm arıyorlar. Hatta çift olarak gelenler de var. Erkekler de güzel güzel beklentilerini anlatıyorlar. Mesela; "Eşim 75A beden sutyen giyiyor ve biz biraz daha büyük olmasını istiyoruz, çünkü ilişkimiz daha güzel olacak" diyebiliyor. Bunlar iyi niyetli, alkışı hak eden yaklaşımlar. 

LIPOSUCTION YÖNTEMİ 
 Son dönemde meme estetiğinde ne gibi yenilikler var? 
Son dönemlerde yapılan meme ameliyatlarında daha az izle, çok daha doğal bir görünüm ve uzun süreli kalıcılık sağlanabiliyor. Bir de bunların yanında endoskopik yöntemler var. Göbek deliğinden, koltuk altından meme protezi koyabiliriz. Sarkmış memelerde; liposuction yöntemi ile koltuk altından girerek memeleri yukarı kaldırabiliyoruz. Ama bu ameliyatı uygulayabilmemiz için; meme dokusunun yağlı, derisinin çok kolay toparlayabilecek gerginlikte ve hastanın da genç yaşta olması gerekiyor. Doktorun da, hasta için en uygun yöntemini seçmesi çok önemli... 

İLERİ YAŞTA DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR
 İleri yaşlarda meme ameliyatına daha çok ihtiyaç var ama 60'ın üzerindeki kadınlar, yaşları nedeniyle sorunlarını dile getiremiyorlar. Oysa ki vücut şekillendirme ihtiyacı, bu yaşlarda ortaya çıkar. Bu hastalarda ameliyatlar; estetik kaygıdan ziyade, yaşam kalitesini artırmak için yapılmalıdır.

KALICI OLMASI İÇİN SAĞLIKLI YAŞAM ŞART
 Estetik ameliyat olanlar, yaptırdıkları operasyonların uzun süre dayanmasını istiyor. Fakat bu ameliyatlar ömür boyu kalıcı olamaz çünkü yerçekimi, estetiğin ömrünü kısaltır. Bu nedenlerle hastalarımızı daha çok vücut bakımına, spora, doğru beslenmeye, doğru sutyen kullanmaya, fizik tedaviye ve masaja yönlendiriyoruz. Ayrıca sigara içmemeleri konusunda uyarıyoruz. Bunlara dikkat ederlerse, ameliyatların ömrü uzayacaktır.

İZ EN FAZLA ANAHTAR DELİĞİ KADAR KALIR
 Türkiye'de memeyi büyütmek için sıklıkla meme başını ve meme altı oluğunu, daha seyrek olarak da koltuk altını kullanıyoruz. Meme protezi, memenin altında değişik anatomik planlara konabilir; ben genellikle kasın arkasına koymayı tercih ediyorum. Çünkü diğer yöntemlerde yapay duruyor meme.

KENDİ YAĞI KULLANILABİLİR
 Hastanın kendi yağı, özel bazı işlemlerden geçirildikten sonra, enjektörle meme arkasına verilerek meme büyütme işlemi yapılabilir. Bunun için öncelikle hastada yağ alınacak bölgenin olması gerekir.
 İri/yağlı memelerde liposuction izin azalmasını sağlar. Meme istenen boyuta indirilebilir ve iz en fazla anahtar deliği kadardır.

GENİTAL BÖLGE ESTETİĞİ İÇİN GELEN KARARLIDIR!
 Estetik ameliyatlarda en kararlı hastalar, genital bölge için gelen hastalardır. Bu grup; genellikle okumuş ve bu düşüncelerini uygulamaya geçirmeden önce uzun uzun araştırmış kişilerdir. Taleplerinin yerinde olması sebebiyle yapılan ameliyatlardan son derece memnun kalırlar. 
yaşam koçuyuz.
 Ameliyat öncesinde ve sonrasında hasta ile uzun süre konuşuyoruz, onun ne yapmak istediğini anlamaya çalışıyoruz. Bir plastik cerrah; aynı zamanda da psikologdur, yaşam koçudur. Çünkü insanlar plastik cerraha mutlu olmak için geliyorlar. İnsanın içinde bulunduğu psikolojiyi iyi anlayıp ona göre tavır almak ve çözüm üretmek; ameliyatın şeklini, başarısını ve hastanın memnuniyetini olumlu etkileyecektir. Hastanın kafasındaki imaj ile aynada gördüğü imajın birbiriyle uyumlu olması gerekiyor. Bunun için cerrahın hastayla bir psikolog, bir yaşam koçu gibi konuşması gerekiyor.
 Yüzündeki kırışıklıklar nedeniyle gereksiz yere estetik isteyen hastalarım var. Fakat bedeninde istediği değişiklik için gereksiz yere gelen hastam neredeyse hiç yok!