Çeştepe Beldesi"nde yapılması planlanan “Kaçak Göçmen Misafirhanesi” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Aydın Polisevi"nde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya, Aydın Defterdarı Sabahattin Parmakerli, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Selime Ataman, İl Jandarma Komutanlığı Yabancılar Şube Müdürü Binbaşı İbrahim Koyuer, Bayındırlık ve İskan Müdür Yardımcısı Recep Coşkun ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Bekir Sıtkı Coşkun katıldı.

Misafirhanenin yapılması düşünülen arazinin tespit çalışmaları hakkında bilgiler veren Aydın Defterdarı Sabahattin Parmakerli, İçişleri Bakanlığın talimatı ile Aydın merkeze en yakın bir yere misafirhane inşa edilmesi için hazine arazisi aramaları yapıldığını söyledi. İlk projeye göre Tepecik Beldesi yakınında 8 bin metrekare bir arazi bulunduğunu anımsatan Parmakerli, “Tepecik Belediyesi bu arazi için elinden gelen kolaylığı gösterdi. Ancak projenin daha büyük olarak düşünülmesi nedeniyle bu araziden vazgeçildi. Daha sonra Çeştepe Beldesi ve Kocagür köyü yakınlarında 20 bin metrekareye yakın iki arazi daha bulundu” dedi.

Yapılan çalışmalar sonucunda Çeştepe"deki mevcut arazinin uygun olduğu tespit edildiğine işaret eden Parmakerli, “Bu arazi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planına göre ilerideki gelişmelerde hesaplandığında yerleşim alanları içerisinde kalmıyor. Mevcut yerleşimin 1,5-2 kilometre uzağında. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan incelemede de 2. tip tarım arazisi olan bu yerde misafirhane yapılmasının sakıncasının olmadığı belirtildi. Verimli tarım arazilerini amacı dışında kullanmadığımız için Toprak Kuruluda burada inceleme yaptı ve gerekli hassasiyet gösterildi. Hem zaten bu arazinin yanında belediyenin arıtma tesisleri ve hayvan pazarı da var. Ayrıca bu kurumun işletmesi Emniyet Genel Müdürlüğü"nde olacağı için kurumun emniyete yakın olması öngörülüyor. Bu kurumun yapılabilmesi için en büyük ve en uygun yer elimizdeki imkanlar doğrultusunda burasıymış gibi görülüyor” diye konuştu.

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİĞİM İMKANLARI DAHA KÖTÜ

Çeştepe halkında misafirhanede kalacak insanların toplum içinde rahatça dolaşabilecekleri gibi bir endişe olduğundan söz eden İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şube Müdürü Şükrü Buğday da, “Bu asla mümkün değil. Burayı yarı açık bir cezaevi gibide düşünebiliriz. Halkın arasına karışmaları gibi bir durumda söz konusu değil.Yani sıkı güvenlik önlemleri olacak. Zaten bu insanlar ülkemizde kalmakta istemiyorlar. Bütün dünya devletleri bunu yapıyor” şeklinde konuştu.

Aydın"da bulunan 70 kişilik mevcut misafirhane ihtiyaçlara cevap veremez halde olduğuna değinen Buğday, şunları söyledi: “Biz kapasite dolu olduğu zamanlar kaçakları teslim alamıyoruz. Bu nedenle kaçaklar Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarmanın elinde imkanları olmadığı için bizden daha kötü durumda barındırılıyorlar. Böyle olunca ülkesine dönen kaçakların şikayeti üzerine sivil toplum örgütlerinden şikayetler alıyoruz. Son olarak geçtiğimiz yıl Aydın"da yakalanan ve Van"dan ülkesinde gönderilen bir kaçak Van"da beklediği son 2 gün kendisine insanca davranılmadığını öne sürerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. Halen ülkemiz bu davada yargılanıyor. Bu nedenle bu misafirhanenin yapılması ülkemizin imajı açısından da iyi olacak. Şuan mevcut misafirhanemizde uluslar arası iletişim imkanları da dahil olmak üzere bir çok imkan mevcut. Ancak ihtiyaçlara cevap veremiyor. Ayrıca misafirhanenin kurulması halinde o bölgede güvenlik önlemleri artırılacak ve buda orada yaşayan insanların istifadesine olacak”

MİSAFİRHANENİN EN UYGUN YERE YAPILMASI GEREKİYOR

Aydın"da yapılması planlanan misafirhanenin Edirne ve Van"daki ile birlikte üç tip projeden birisi olduğunu hatırlatan İl Emniyet Müdürlüğü Lojistik Şube Müdürü İlker Özkaya ise, Edirne"deki misafirhanenin inşaatın devam ettiğini ifade etti. Bu projenin tamamlanmasından sonra Aydın ve daha sonrada Van"daki misafirhanelerin inşa edileceği beyan eden Özkaya, şöyle konuştu: “Bu nedenle arazi sorunun çözülmesi gerekiyor. Arazi sorunu çözülemediği içinde şuan detaylı bir proje hazırlanamıyor. İlk çalışmalara göre burada 8 bin metrekare üzerine oturan bir merkez bina ve çevresinde de bahçe, spor tesisleri, sosyal alanlar, poliklinik ve restoran gibi bir çok tesis bulunacak. Misafirhanenin planı evli, bekar, hamile ve çocuk kaçakların rahatça barınabilmesi için İnsan Hakları Komisyonu"nun istekleri doğrultusunda hazırlandı”
Arazi sorunun çözülmesinin ardından hemen zemin etüdüne başlanılarak çalışmalara hız verileceğinin altını çizen Özkaya, “Misafirhanede barındırılacak kaçaklara gerekli imkanların sunulması için bu binanın yol, su, elektrik, atık su, ulaşım, hastane, emniyet ve adliye gibi imkanlara yakın olması gerekiyor. Bu kurumu bu imkanların bulunmadığı bir yere yaparsak bu sorunun çözümü değil, sorunun artırılması olur. Avrupa Birliğine giriş süresinde olan ülkemizin bu tip sorunlarını bir an önce çözmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı./ İHA