Başvuru merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşturken, başta Antalya ve Mersin olmak üzere yoğun talep nedeniyle bu illere kayıtlar alınmadı.
 
Van’da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki ayrı deprem felaketinin ardından evleri zarar gören depremzedeler, ağır kış şartları ve dondurucu soğuk nedeniyle zor durumda kalınca, kenti terk etmeye başladı. Binlerce depremzede başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gitmek için başvuru yaptı. Başvuruların kabul edildiği Başbakanlık Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Toplum Merkezi önünde toplanan binlerce kişi uzun kuyruklar oluşturdu. Soğuk havaya rağmen saatlerce kuyrukta bekleyen depremzedeler, başvuru formlarını almak için de izdiham yarattı. Formları dolduran depremzedeler yine uzun kuyruklar oluşturarak başvurularını yaptılar. Türkiye’nin çeşitli illerindeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gönderilmek üzere başvuran depremzedeler, kenti bir an önce terk etmek istediklerini söylediler. Yoğun talep nedeniyle Antalya ve Mersin’e başvurular ise kabul edilmedi. İzdiham ve yoğunluk nedeniyle yer yer gerginlikler yaşandı. Polis ise çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.
 
 
VAN VALİSİ'NDEN ACİL YARDIM ÇAĞRISI
 
Van Valisi Münir Karaloğlu, ilde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha yıkıcı olduğunu belirterek, kamuoyunun duyarlılığının devam etmesi gerektiğini söyledi.
 
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Van Valisi Karaloğlu’nu, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’ndeki makamında ziyaret etti.
 
Karaloğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha büyük hasar meydana getirdi. Van’da iki kamu binasının haricinde hiçbir kamu binası kullanılamıyor. Şehir adeta hayalet bir kente dönüşmüş durumda. Halen yardıma büyük ihtiyacımız var. Kamuoyunda duyarlılık düştü. İkinci Van depreminin yıkıcılığı tam anlaşılamadı. Van’da gıda ve giyim takviyesine de ihtiyacımız var.
 
Kamuoyundan yardım bekliyoruz" dedi.