İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Çelik, Türkiye'de 6 ay önce ilk kez İzmir'de bir operasyonda kullanılan “göbek deliğinden yumurtalık kisti” ameliyatını, Malatya'da uyguladıklarını bildirdi.

Doç. Dr. Önder Çelik, “Tek kesi ile laparoskopik cerrahi” adı verilen Single Incision Laparoscopic Surgery (SILS) yönteminin, dünyada ilk kez 2007 yılının Mayıs ayında uygulandığını, Türkiye'de de 6 ay önce İzmir'de kadın hastalıkları ile ilgili bir operasyonda kullanıldığını söyledi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine başvuran bir hastada yöntemi uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Çelik, şu bilgiyi verdi:
“Bu yöntem, bildiğimiz laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemi ile benzer özelliklere sahip. Klasik kapalı ameliyattan farklı olarak, karın boşluğuna 3-4 delik yerine sadece 2 santimlik tek bir delik açıyoruz. Bu deliği de göbeğin içine açtığımız için ameliyat sonrası hastanın fiziksel görüntüsünde bir bozulma olmuyor. Açtığımız tek deliğe yerleştirilen port aracılığı ile üç tane cerrahi aleti içeri sokabiliyoruz. Bu aletler sağa sola kıvrılma özelliklerine sahip olduğu için, yumurtalık kistlerinin çıkartılmasında büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca çıkartılan yumurtalık kistinin karın boşluğundan dışarı alınması da bu yöntemle oldukça kolaylaşıyor. İşlem öncesi karın boşluğunu şişirmek için iğneyle girilerek gaz verilmesi gerekmiyor.”

“HASTALAR HEM AĞRI HEM KOZMETİK SORUNLAR YAŞIYORDU”

SILS yöntemi uygulanan yumurtalık kisti hastalarının kısa sürede iyileşerek günlük yaşama dönebileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SILS yöntemi uygulanan hasta, ameliyattan 12-24 saat sonra taburcu olabiliyor. Klasik laparoskopik cerrahilerde karın cildi üzerinde 3-4 tane delik açıldığından hasta bu deliklerin hem ağrısını hem de kozmetik sorunlarını yaşıyordu. Şimdi ise tek delik ağrısı ve tek bir deliğe ait kozmetik sorunu oluyor. Ayrıca kesi hattı göbek içerisinde olduğu için hasta göbek deliğine dikkatlice bakmadıkça ameliyat izini göremiyor.”

Yakın gelecekte, klasik laparoskopi veya açık cerrahi ile yapılan yumurtalık kisti veya rahim urlarının tedavisinde de SILS yönteminin uygulanacağından emin olduklarını ifade eden Doç. Dr. Çelik, bu yöntemin ileri düzey bir laparoskopik yöntem olduğunu kaydetti.