Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), son yılların önemli tartışma konularından.
GDO'lu ürünlerin zararlı olup olmadıkları tartışıla dursun Türkiye, GDO'suz ürünler konusunda yeni bir atağa kalkıyor.
GMO FREE
Dünya genelinde yetiştirilen pamuğun yüzde 55'inin GDO'lu tohumlardan üretildiği tahmin ediliyor.
Bu rakamın, gelecek yıllarda yüzde 80'e çıkması bekleniyor.
Türkiye ise, GDO'suz tohum kullanarak pamuk üreten en büyük ülke.
Ancak, GDO'lu pamuğun kilogram fiyatının, GDO'suz pamuğa göne 18 cent daha ucuz olması, Türk üreticisini zorluyor.
Bu durumu değiştirmek isteyen Türkiye, pamuğunda GMO FREE ( GDOsuz) etiketi yapıştıracak.
İlk Adım İzmir'de Atıldı
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, geçen yıl İzmir Ticaret Borsası'na kayıtlı 34 çır çır fabrikasına 100 bin adet GMO FREE etiketi gönderdiklerini söyledi.
Kocagöz, bu yıl ise 40 çır çır fabrikasına 500 bin adet etiket göndereceklerini kaydetti.
"Pes Etmek Yok"
Barış Kocagöz, Türkiye'nin bu girişiminin, ABD; Hindistan ve Brezilya gibi önde gelen pamuk üreticileri tarafından hoş karşılanmadığını belirtti.
Kocagöz; "Dünyada şu anda bu konuda bir savaş var. Karşımızdakiler de GDO'lu pamuğun hızla yayılmasını istiyor, çünkü sahibi oldukları tohuma tüm dünyayı bağımlı yapmak istiyorlar. Umarım tekstil ve konfeksiyon sektörümüz pamukla birlikte Türk tekstilinin değerlenmesini amaçlayan bu girişimi destekler'' dedi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler ise ''GMO Free'' etiketi uygulamasını desteklediklerini söyledi.
Kızılgüneşler; '' Ürettiğimiz pamuğun farklı olduğunu anlatmamız gerekiyor. Bunun için mücadele edeceğiz, pes etmek yok'' dedi.
TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar da, konunun sadece tekstil boyutuyla ele alınmaması gerektiğine, pamuk çekirdeğinin bitkisel yağ, deterjan ve hayvan yemi hammaddesi olarak da kullanıldığına dikkat çekerek GDO'ya karşı çekimser olduklarını söyledi.
Çin'den sonra en büyük pamuk ithalatçısı konumundaki Türkiye'nin 2011-2012 döneminde ithalatının 750 bin ton, üretiminin ise 600 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkiye, pamuk ithalatının yaklaşık yarısını ABD'den yapıyor.