İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 27 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu yargılanan Semih Tufan Gülaltay katıldı. Tutuklu yargılanan Boğaç Kaan Murathan ile Seyhun Zayim ise duruşmaya gelmedi.
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmada hazır edilmesine karar verilen "Gizli tanık 17"nin geldiğini söyledi.
 
Gizli tanık kimliğini açıklamak istedi
 
Mahkemeye dilekçe veren bu gizli tanığın, kimliğini açıklayacağını, ancak basında yer almamasını istediğini belirten Özese, "Gizli tanık 17"nin açık kimliğini yayımlayanlarla ilgili yasal işlem yapılmasına karar verildiğini bildirdi.
 
Bunun üzerine duruşmada söz alan sanık avukatları, gizli tanığın kimliğini açıkladığı için duruşma salonunda beyanlarının alınmasını istedi. 
 
Sesi ve görüntüsü değiştirilerek salona yansıtılan gizli tanık, sesinin normal bir şekilde duyulabileceğini, ancak görüntüsünün yansıtılmamasını talep etti.
 
"Kuvayı Milliye denilince aklımıza iyi şeyler gelir. Bu nedenle Kadıköy'deki Kuvayı Milliye Derneği ilgimi çekti" diyen gizli tanık, yatacak bir yeri de olmadığı için bu derneğe gittiğini söyledi.
 
Gizli tanık, içeride Atatürk resimleri ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir atmosfer olduğunu ve bundan etkilendiğini ifade ederek, zamanla derneğin Atatürk ile alakası olmadığını anladığını ve içeride esrar içildiğini iddia etti.
 
Başkan Hasan Hüseyin Özese, gizli tanığın sesinin salona bozuk geldiğini belirterek, duruşmaya ara verdi.
 
Gizli tanığın kimliğini açıklayan avukat duruşmaya alınmadı
 
Bu arada, gizli tanığın ifadesine başlanmadan önce salonda bulunan tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül, gizli tanıkların kimliğini açığa çıkarma yönündeki tavırları nedeniyle tüm gizli tanıkların dinlenileceği duruşmalara girmemesine karar verildiği için mahkeme tarafından dışarı çıkması konusunda uyarıldı.
 
Buna tepki gösteren avukat Ergül, cübbesini çıkararak izleyicilerin bulunduğu bölüme oturdu. Ergül, kendisini uyaran mahkeme görevlilerine, "Avukat olarak duruşmaya katılmamama karar verildi. İzleyici olarak katılabilirim" dedi.
 
Ancak mahkeme heyeti, Ergül'ün salondan tamamen çıkartılmasını istedi. Duruşmaya verilen ara sırasında sanık avukatları, Ergül'ün izleyici olarak bile duruşma salonuna alınmamasına tepki gösterdi. Bu sırada avukat Zeynep Küçük ile üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu arasında tartışma yaşandığı görüldü. 
 
Hakim Haşıloğlu'nun, avukata taleplerini yazılı olarak vermesini istediği duyuldu.
 
Aranın ardından mahkeme heyeti, Ergül'ün izleyici olarak da duruşma salonunda bulunmamasına karar verirken, duruşmaya gizli tanığın beyanlarının alınmasıyla devam ediliyor.