Dünya, WikiLeaks'in bu akşam saatlerinde yayınlaması beklenen yeni belgelere kilitlendi. WikiLeaks, olay yaratacak bu belgelerin yayınlanması öncesi sitesinin hacker saldırısına uğradığını duyurdu.

Dünyanın gözü, açıkladığı gizli belgelerle gündemi değiştiren WikiLeaks'in bugün yayınlayacağı 3 milyon gizli belgeye çevrilmiş durumda.

Ayrıca site, olay yaratacak bu belgelerin yayınlanması öncesi sitesinin hacker saldırısına uğradığını duyurdu.

ABD, belgeleri bugün geç saatlerde açıklaması beklenen WikiLeaks'i bu kararından caydırmaya çalışıyor. Obama yönetimi, gizli belgelerin açıklanmasının birçok hayatı tehlikeye atacağını, uluslararası terör operasyonlarının ve ABD ile müttefiklerinin ilişkilerinin "tamir edilemez şekilde zarar göreceği" uyarısında bulundu.

İngiliz hükümeti, belgeleri yayınlamaması için basına baskı yaparken, Almanya'da en çok Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin zarar göreceği belirtiliyor. WikiLeaks"in Türkiye-ABD ilişkilerini de sarsabileceği bu dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Washington"da bulunuyor.

DAVUTOĞLU CLINTON İLE GÖRÜŞECEK

Diplomatik kaynaklar, dün akşam Washington"a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu"nun ABD"li mevkidaşı Hillary Clinton ile yapacağı görüşmede konunun gündeme gelmesinin beklendiğini belirttiler.

Diplomatik bir kaynak şunları söyledi: “Belgeleri görmediğimiz için belgelerle ilgili bir değerlendirme yapmamız mümkün değil. Ancak şunu belirtmekte fayda var. PKK terörü ile nasıl mücadele ediyorsak, El Kaide terörüyle de aynı şekilde mücadelemiz vardır. PKK terörü ile mücadelede müttefikimiz ABD"nin yanımızda yer aldığına dair inancımız da tamdır.”

ABD Dışişleri hukuk müşaviri Harold Koh edindikleri bilgiye göre bugün internet üzerinde yayınlanması beklenen belgelerin önceden The New York Times, The Guardian ve Der Spiegel'e servis edildiğini öğrendiklerini söyledi.

GÖRÜNTÜLÜ KONFERANS

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün gece WikiLeaks kurucusu Julian Assange'a gönderdiği bir mektupta, bakanlığa ait gizli belgelerin yayınlanmasının "ilegal" olduğu ve WikiLeaks'ın yayınlama karasından vazgeçmesi istendi.

CIA tarafından kendisine kurulduğu iddia edilen komplo sonucu 3 kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan ve INTERPOL tarafından aranan Avustralya vatandaşı Julian Assange ise belgelerin açıklanmadı öncesinde Ürdünlü gazetecilerle görüntülü konferans aracılığıyla konuştu.

Julian Assange, açıklayacakları yeni belgelerin "tüm önemli konuları" içerdiğini belirtti.

Ürdün'deki gazetecilerle görüntülü konferans yoluyla konuşan Assange, gazetecilerin, bu belgelerin yine Afganistan veya Irak'taki savaşla ilgili olup olmadığına dair soruları üzerine, "açıklamaya hazırlandıkları belgelerin, tüm ülkelerdeki önemli konularla ilgili olduğunu" söyledi.

Julian Assange, gazetecilere görüntülü konferans yoluyla seslenme gerekçesini de "CIA peşindeyken Ürdün'ün en güvenli ülke olmadığı" sözleriyle açıkladı.

WikiLeaks"in bir gün önce de Twitter"dan "Hayat sigortası" dediği bir linki paylaştığı, 2 GB"lık belgeler için gerekli şifrelerin Assange"ın ölmesi durumunda yayınlanacağı ortaya çıktı.

HILLARY GÖRSE, KALP KRİZİ GEÇİRİR

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'da olası zararı minimize etmek için çaba sarf ediyor. Önceki gün ABD Yönetimi Türkiye de dahil 10 kadar ülkeyi arayıp “hasar önleme” operasyonu başlattı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün Çin"den Birleşik Arap Emirlikleri"ne dek birçok ülkedeki mevkidaşıyla görüştü. WikiLeaks belgeleri için “Hillary gördüğünde kalp krizi geçirir” yorumları yapılmıştı.

Fransa'da bağımsız yayın yapan internet sitesi owni.fr, WikiLeaks'ın gizli belgeleri bugün GMT 21.30'da basına sızdıracağını yazdı. Siteye göre WikiLeaks Irak belgelerinde yaptığı gibi, ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerini de ABD'den New York Times, İngiltere'den Guardian, Almanya'dan Der Spiegel, İspanya'dan El Pais Ve Fransa'dan Le Monde gazetelerine gönderecek.

İngiliz hükümeti ABD ile ilişkilerinin zarar görmesini engellemek için medyaya baskı yapıyor. David Cameron hükümetinin, WikiLeaks'ın basına sızdıracağı belgeleri, yayınlamamaları ve kendilerine ulaştırılması için medyadan ricada bulunduğu belirtiliyor.

Alman Bild gazetesi de WikiLeaks'ın yayınlayacağı gizli belgelerde Almanya'da en büyük zararı Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin göreceğini yazdı. Bild'in iddiasına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli belgelerinde ABD'li yetkililer Westerwelle'yi "işi daha öğrenmesi gereken biri" olarak tanımlıyor. Belgelerde Başbakan Angela Merkel'den ise övgüyle söz edildiği belirtiliyor.

WikiLeaks"in Türkiye-ABD ilişkilerini de sarsabileceği bu dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Washington"da bulunuyor. Foreign Policy Dergisi"nin bu yıl ikincisi düzenlenen ve kendisinin de yer aldığı “En Önemli 100 Küresel Entelektüel” listesiyle ilgili etkinliğe katılmak üzere önceki gün ABD"ye giden Davutoğlu, ikili temaslarda bulunacak.

Davutoğlu, ABD"ye gitmeden önce yaptığı açıklamada WikiLeaks sızıntısıyla ilgili haberlerin henüz spekülatif olduğunu, üzerine bir yorum yapmanın doğru olmayacağını vurgulamıştı.

İddialara göre rapordaki bilgilerden bazıları şöyle:

- İngiltere eski başbakanı Gordon Brown ile ilgili tespitler ve halefi olan David Cameron"un seçimi kazanma şansıyla ilgili değerlendirmeler.

- Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve ailesi hakkında nahoş bilgiler.

- İngiltere ve ABD"nin, Fransa hakkında maksadı aşan yorumları. İtalya"yı kızdıracak gözlemler.

- Başta Putin Rusya liderleri konusunda “pek de övücü olmayan” saptamalar.

- Libya lideri Kaddafi hakkında yakışıksız yorumlar.

Ayrıca Türkiye'nin Irak'ta El Kaide'ye ve ABD'nin ise PKK'ya yardım ettiği iddiaları da ABD"nin, 1979 yılından bu yana "terörist örgüt" olarak tanımladığı PKK"ya yardım ettiğini ortaya koyuyor. Askeri belgelerde PKK militanları, “özgürlük savaşçıları ve Türk vatandaşları” olarak nitelendirilirken, ABD"nin Irak"taki tutuklu PKK üyelerini serbest bıraktığı öne sürülüyor. Belgeler ayrıca ABD güçlerinin, PKK"ya silah verdiğine ve örgütün Türkiye"deki saldırılarını göz ardı ettiğine işaret ediyor.