"Laik Obama" Dua Günü"nü de atladı 

ABD Başkanı Barack Obama"nın Bush"un Beyaz Saray"da yüksek katılımla düzenlediği Ulusal Dua Günü"ne katılmaması ülkede büyük tartışma yarattı. Muhafazakârlar Obama"yı, “ABD"yi dinsizleştirmekle” suçladı.

Seçim kampanyaları sırasında eski Başkan George W. Bush kadar dini vurgular yapmaması ve Kenyalı Müslüman bir babanın oğlu olması nedeniyle özellikle muhafazakâr Hristiyan gruplar tarafından “gizli Müslüman” olduğu iddia edilen ABD Başkanı Barack Obama, Amerika"da yine din tartışmalarını alevlendirdi. Daha önce TBMM"de söylediği “Amerika bir Hristiyan veya Yahudi ülkesi değildir” sözü nedeniyle muhafazakârların topa tuttuğu Obama, bu kez her mayıs ayının ilk perşembesinde düzenlenen Ulusal Dua Günü"ne (National Prayer Day) katılmamasıyla eleştirildi. 1952"den beri özellikle aşırı muhafakazâr Ulusal Dua Günü Düzenleme Kurumu (National Day of Prayer Task Force) tarafından düzenlenen günde, birçok dine mensup Amerikalılar, ülkelerinin geleceği için toplu dua ediyor ve ayinler düzenliyor.

“Müslüman olsaydı da dua ederdi”

Bush"a kadar ABD başkanları, bu gün için yazılı mesaj yayınlarken, Bush 8 yıllık görev süresinde, Beyaz Saray"da dini grupların katıldığı ayinler düzenledi. Obama"nın sözcüsü, Başkan"ın her gün gibi Dua Günü"nde de tek başına dua edeceğini ve ayin düzenlemeyeceğini ancak gün ile ilgili bir yazılı açıklama ile herkesi dua etmeye çağıracağını açıkladı. Bu açıklama, ülkede büyük tartışma başlattı. Düzenleme Kurumu, Obama"nın kararından büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Muhafazakâr basın ise, Obama"yı ABD"yi “dinsizleştirmek”le suçladı. Başlarda Obama"nın gizli Müslüman olduğunu öne süren muhafazakâr basın, “Bu adam Müslüman bile değil. Müslüman olsaydı, dua ederdi. Aslında gizli ateist” diye yazdı. Amerikan Ateistler Birliği ise, Obama"nın hareketini mutlulukla karşıladıklarını söyledi. Siyasi gözlemcilere göre, Obama, dindar bir Hristiyan olan Bush"un ABD sosyal hayatına getirdiği dindar bakış açısını kaldırmak istiyor.

Hiç pazar ayininde görülmedi

Obama, başkan olduğu 100 günlük dönemde, yaptıklarıyla birçok dini tartışma çıkardı. İşte bazıları:

- Başkan olduktan sonra hiç kamuya açık bir yerde dua ederken görüntülenmedi.

- ABD"nin tek bir dinin elinde olmadığını söyledi.

- Hristiyan olduğunu söylese de hiçbir pazar ayinine giderken görülmedi.

- Başkan olduktan sonra ziyaret ettiği ilk ibadethane, Sultanahmet Camii oldu. Bu da ABD"de muhafazakârların büyük tepkisini çekti.

dipNOT

Ulusal Dua Günü"nde geçen yıl ABD"nin dört bir yanında 40 bin ayinde 2 milyon insan toplu dua etti.