Ermenistan Stratejik ve Ulusal Araştırma Merkezi Başkanı Richard Giragosyan, Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasının her şeyden önce Rusya"nın avantajına olduğunu öne sürerken daha önce Türkiye ile Rusya arasında imzalanan “gizli bir anlaşma ile Rusya"ya Ermenistan"daki askeri üssüne silah götürmek üzere Türk hava sahasını kullanma izninin verildiği” iddiasında bulundu.

Richard Giragosyan, Erivan"da düzenlenen “Ermeni-Türk İlişkileri” konulu bir seminerde yaptığı konuşmada Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının her şeyden önce Rusya"nın avantajına olduğunu öne sürdü. Pan-Armenian"a göre, Giragosyan, Ermenistan"ın enerji alanını kontrol etme imkanının sağlayabileceği için Rusya"nın, sınırın açılması konusu ile “çok ilgili” olduğu görüşünü dile getirdi.

Sınırın açılması meselesinin, Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesinden çok, Rus-Türk ilişkilerinin normalleşmesi ile alakalı olduğunu da savunan Giragosyan, “Rus-Gürcü savaşının ardından, Rusya"nın Türkiye"den bazı beklentileri vardır” dedi.

Giragosyan, “Moskova ile Ankara daha önce, Rusya"nın (Kuzey Ermenistan"daki) Gyumri"deki askeri üssünü sılahlardırmak amacıyla Türk hava sahasını kullanmasına izin veren gizli bir anlaşma imzaladıkları”nı da iddia etti.

Vatan