Bilim adamlarının, gıda güvenliğini artıran ve ürünlerdeki verimi yükselten ''süper buğdayı'' yaratmaya çok yakın olduğu bildirildi.

Dünyadaki buğday rezervlerini, buğday köklerinde yetişen bir çeşit zehirli mantar olan Ug 99'a karşı korumak amacıyla yapılan araştırmalar sonucu geliştirilen, zehirli mantarlara dirençli ve ürünlerdeki verimi yüzde 10 ila 15 oranında artıran yeni buğday çeşitlerinin bilimsel sunumu, ABD'de düzenlenen bir konferansta yapılacak.

Yeni buğday çeşitlerini geliştiren Borlaug Global Rust Initiative adlı kuruluştan araştırmacılar, ABD'nin Minesota eyaletine bağlı St. Paul kentinde gelecek hafta düzenlenecek konferansta, bir genetik mühendisliği ürünü olmayan ürünlerinin, Ug99 mantarının yanı sıra diğer mantar çeşitleri olan sarı ve yaprak mantarlarına karşı da dirençli olduğunu gösterecek.

ABD'nin New York eyaletine bağlı Ithaca kentindeki Cornell Üniversitesi'nde bulunan ve beş yıl önce Nobel Barış Ödülü Sahibi Norman Borlaug tarafından kurulan Borlaug Global Rust İnitiative adlı kuruluş, Ug 99 mantarıyla küresel mücadele konusunda faaliyet gösteriyor.

Yeni tip buğdayın geliştirildiği Meksika'daki Uluslararası Mısır ve Buğday İyileştirme Merkezi'nde çalışan Ravi Singh adlı buğday üreticisi, yeni geliştirilen buğday çeşitlerinin geleneksel ırkların karışımı yöntemiyle üretildiğini ve bir genetik mühendisliği ürünü olmadığının altını çizdi.

Konferansta yeni buğday çeşitlerini tanıtacak ve bu yıl içinde Annual Review of Phytopathology adlı bilimsel dergide yayımlayacak olan Sing, Ug 99 mantarının yaygın olduğu Kenya ve Etiyopya ile St. Paul'deki USDA laboratuvarında yapılan araştırmaların yeni buğday çeşitlerinin zehirli mantara dirençli olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Cornell Üniversitesi'nde yürütülen, ''Buğdaydaki Zehirli Mantara Sürekli Direnç'' adlı projenin başkanı Ronnie Coffman, yayımladığı açıklamada, ilk kez 1999 yılında Uganda'da görülmesinin ardından, rüzgarların etkisiyle tüm Doğu ve Güney Afrika ülkelerine yayılan Ug 99 mantarının yakın bir zaman içinde Hindistan ve Pakistan'a da yayılma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çekti.