Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği, Kuşadası Belediyesinin katkılarıyla “Osmanlığı Hakimiyetindeki Girit ve Sonrası” adlı bir konferans düzenledi.

Mersin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ile Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Adıyeke"nin konuşmacı olarak katıldığı konferans yoğun ilgi gördü.

Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisindeki etkinliğin açılışında konuşan Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel, derneğin amacının Girit göçmenlerini bir araya getirip kaynaştırmak ve Girit kültürünü korumak olduğunu söyledi. Çengel, Girit kültürünü yemekleri, şarkıları ve diliyle gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini dile getirdi.

Seminere Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Ahmet Kireç, Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel, dernek üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ve Yrd. Doç. Dr Nuri Adıyeke, Girit"in fethinden başlayarak Osmanlı dönemi olaylarını, Girit"te Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra yaşananları ve dönemin Müslüman-Hıristiyan ilişkilerini anlattılar.

Konferansın ardından Giritli olan ünlü görme engelli ses sanatçısı Hüseyin Yorulmaz sahne aldı. Yorulmaz"ın seslendirdiği Giritlice şarkılar büyük alkış aldı. Dinletinin ardından Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ve Yrd. Doç. Dr Nuri Adıyeke katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kuşadası Belediye Başkan Vekili Ahmet Kireç ve Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi Leziz Uyanık konferansa konuşmacı olarak katılan tarihçilere Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün adına çiçek verdi. Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel ise plaket verdi.