9 Kasım 2020 tarihinde Aydınposttaki "Sizin için" başlıklı köşe yazımızda (1) erken seçimi ele almış ve önümüzdeki seçimlerde aday adayı olacak olan bir dostumuzun fikirlerini aktarmıştık. İçinde bulunduğumuz pandemi ortamında yine aynı arkadaşla yılbaşı vesilesiyle giderek kötüleşen Aydın ekonomisini konuştuk. Sosyal mesafeye uymak adına Whatsapp üzerinden yaptığımız görüşmede arkadaşımız konu hakkında aynen şunları aktardı:

"Aydın, Ege Bölgesi’nin en önemli illerinden birisidir. Büyük Menderes Ovası dünya üzerindeki önemli tarım alanlarındandır. Sadece bu alüvyal ova değil, ilimizin dağları bile verimli topraklara örtülüdür. Ağacın dalını kırıp toprağa soksanız yeşerdiğini görebilirsiniz. Bu alanlarda çok önemli tarım ürünleri üretilip tüm dünyaya gönderilir. İlimiz ulaşım açısından da elverişli bir noktada yer alır. Ayrıca iklim açısından mükemmel bir konumdadır. Kıyı kesimlerinde dünyaca ünlü turizm merkezleri vardır. İlimiz bu özellikleri ile tarih boyunca medeniyetlerin merkezi olmuş, çok sayıda kültür bu topraklarda yerleşmiştir."

" Bundan 40 yıl önceki üretilen katma değer miktarına, kişi başı düşen gelire baktığınızda Aydın'ın bölgenin önde gelen bir ili olduğunu görürsünüz. Önemli tarımsal üretim, az miktardaki sanayi üretimi, turizmin yükselen değeri olması, üretilen ürünler ve turizme bağlı olarak ticaret, ulaştırma ve inşaat gibi sektörlerin gelişmesi bu yüksek katma değeri sağlıyordu. Ancak son yıllarda gelir kalemlerinin değişmesi, hizmet sektörü ve bilişim alanında yeterince yatırım alamaması, turizmin ve sanayinin gerilemesi Aydın ilinin ürettiği katma değerin azalmasına neden oldu. Eskiden ürettiği katma değer bölgenin ilk sıralarında yer alan Aydın günümüzde son sıralara gerilemiş durumda."

"Aydın ilindeki eğitimin kalitesi de bu düşüşe bağlı olarak gerilemeye başladı. Eğitimde marka kent olan Aydın son yıllarda sıradan bir il konumuna geriledi. Ayrıca işsizliğin fazla olması nedeniyle Aydın’dan çevre illere ve büyük şehirlere beyin göçünün artmasına neden oldu."

" Aydın ilindeki en büyük sorunlardan biri olan işsizlik özellikle genç nüfus üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Nüfusa oranla iş olanağı yaratılamayan ilimizde insanlar, özellikle gençler çok zor şartlarda iş bulabilmekte ve bulduğu işlerde de düşük ücretle çalışmak zorunda kalmaktalar."

"sonuç olarak iş arayan gençler ve işsiz kalmış kişiler yerel ve genel iktidara başvurmak zorunda kalıyor. İlimizde öyle büyük sanayi kuruluşları yok, küçük çaplı organize bölgeleri, küçük sanayi siteleri, inşaat sektörü, biraz turizm tesisleri ve küçük esnaf. Bunların da kapasitesi sınırlı olunca devlet kapısı kalıyor geriye."

"Merkezi yönetim aldığı işçilerin çoğunu geçici işçi olarak almaya başladı. Toplum yararına çalışma programı altında hem düşük ücretli, hem de kendi kontrolünde çalıştırıyor. Eğer merkezi yönetimin partisine üye iseniz işiniz tamam, az bir paraya çalışabileceğiniz kısa süreli iş buluyorsunuz."

" Yerel yönetimler ise taşeron sistemi ile çözüyorlar sorunu, onun da pek sağlıklı olduğu söylenemez ve ihtiyacı karşılayamadığı da gün gibi ortada."

"İşte ülkemizdeki gençlerin durumu bu. Elbette bundan çıkış yolu var; o da üretim, üretim, üretim. Üretimi artırmadan ilimizde yeni iş alanları yaratmak neredeyse imkansız. Zaten üretime dönük olmayan iş alanlarındaki durum ortada. Bundan sonra siyaset ve yönetim ile uğraşan her kişinin buna ağırlık vermesi gerekir, yoksa işimiz çok zor."

Arkadaşımızın görüşleri işte böyle. Aydın ilimizin ekonomik yapısının giderek kötüleştiğini artık sadece biz değil, siyasiler de net olarak görüyor ve biliyor. Umarım siyasiler bu sorunun çözümü için var gücüyle çalışıp yenileşme ve değişim için çaba harcarlar. Burada bize de görev düşüyor; o da bundan sonra bu sorunları bilen ve çözümler üretebilecek siyasetçileri göreve getirmek. Yoksa daha çok ağlarız.

" Çalışmak sıkıntıyı kötülüğü ve yoksulluğu uzaklaştırır." (Andre Maurois)

(1) https://www.aydinpost.com/sizin-icin-makale,3628.html