Balcı gıdalardaki D vitamininin vücut ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını belirterek takviye yapılmasını istedi. Balcı, "D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, diyabet ve kanser gelişimini önlediği bilimsel olarak kanıtlandı. Sağlık Bakanlığı tıpkı tuzdaki iyot takviyesi gibi gıdalara da D vitamini takviyesi yapmalı" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı'dan önemli bir öneri geldi. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı ülkenin iyot eksikliği olan bölgelerinde sulara ve tuza iyot takviyesi yaptığını ve bu alanda hatırı sayılır bir ilerleme kaydedildiğini belirten Balcı, gıdalara da vitamin takviyesi yapılması gerektiğini vurguladı.

OSTEOPOZ NEDENİ

"Gıdalardaki D vitamini bir insanın ihtiyaç duyabileceğiz seviyede değil" diyen Balcı, gelişmiş ülkelerde D vitamini katkılı yiyecekler satıldığını hatırlattı. Bir kişinin günlük alması gereken D vitamini miktarı 800 ile 1200 ünite arasında olması gerektiğine dikkat çeken Balcı, "Bunu sağlayamadığımız sürece başta kas ve kemik gibi birçok problemin arttığını görüyoruz. Ayrıca D vitamininin besinlerde yeterince bulunmaması osteopoz gelişine neden olduğu gibi, bağırsaklardan yeterince emilmemesi, yeterli güneşlenmeme, karaciğer ve böbrek hastalıkları vücut için gerekli olan D vitamininin istendiği şekilde oluşmaması ile sonuçlanıyor" dedi.

KANSER VE DİYABETİ ÖNLÜYOR

Prof. Dr. Balcı, sözlerine şöyle devam etti: "D vitamininin son yıllarda önemi daha çok anlaşılmaya başlandı. D vitamini özellikle vücut kalsiyum dengesini sağlayan önemli hormonlardandır. Kalsiyum dengesi yanında, kas fonksiyonlarını arttırıcı etkisi yıllardır bilinmekte. Son yıllarda bağışıklık sistemini güçlendirici, diyabet gelişimini ve kanser gelişimini önleyici etkileriyle ilgili yeni veriler elde edildi. Kentsel yaşamda çalışma şartları daha çok kapalı alanlarda çalışma zorunluluğunu getiriyor. Bu da özellikle kış günlerinde güneş ışınının D vitamini yapımı üzerindeki olumlu etkisini ortadan kaldırıyor. Yaşlıların kapalı alan dışına çıkmasındaki yetersizliklerde bu problemlerin gelişmesinde önemli etkilere sahiptir. D vitamininin yalnız erişkinde değil çocukluk döneminde yeterli alınmasının benzer etkileri açısından büyük önemi bulunuyor."

GÜNLÜK EN AZ 800 ÜNİTE

Koyu tenli olanlarda güneşe maruz kalma süresinin 3-4 kat daha fazla olması gerektiğine dikkat çeken Balcı, D vitamini katkılı olmayan yiyeceklerle günlük D vitamini ihtiyacının karşılanması mümkün olmadığını söyledi. Balcı, "D vitamini katkılı yiyeceklerin kullanılması zorunlu hale geldi. Günlük alınması gereken D vitamini 800-1200 ünite düzeyinde ve güneşe yeterince maruz kalmama durumunda özellikle D3 vitamini şeklinde olmalı. Karaciğer hastalıklarında kullanılacak D vitamini kalsidiol, böbrek hastalıklarında ise kalsitriol olmalıdır. D vitamini alımıyla birlikte yeterli kalsiyum da mutlaka alınmalı" şeklinde konuştu.