ABD'nin en büyük gıda şirketi Kraft'dan yapılan açıklamada, Cadbury yönetim kurulunun oybirliği ile Kraft'ın hisse başına 840 peni değerindeki teklifini uygun bulduğu ve hissedarlara teklifi önerdiği ifade edildi.

Revize edilmiş teklif, 500 peni nakit ve her bir Cadbury hissesine karşılık 0.1874 yeni Kraft hissesi olsa da bazı ekonomistler hala, bu teklifin İngiliz Cadbury'nin değerinin altında olduğunu düşünüyor.
Kraft'ın Cadbury'e bir önceki teklifi 17,1 milyar dolar bir başka ifadeyle hisse başına 770 peniydi.

Kraft, iki şirketin güçlerini birleştirmesiyle çikolata ve şekerleme sektöründe dünya lideri, hızlı büyüme potansiyeline sahip ciklet sektöründe ise dünya ikincisi olacağını bildirdi.

Kraft Üst Yöneticisi (CEO) Irena Rosenfield, ''Cadbury'nin markalarına, mirasına ve çalışanlarına büyük saygı duyuyoruz. Onların Kraft'ın parçası olarak başarılı olacağına inanıyoruz'' dedi.

Cadbury Başkanı Roger Carr, anlaşmanın, Cadbury hissedarları için iyi bir değeri temsil ettiğine inandığını söyledi.

Anlaşmanın kabul edilmesi için Kraft'ın şimdi de Cadbury'nin hissedarlarının çoğunluğunun onayına ihtiyacı olacak. Kraft'ın Cadbury'nin hissedarlarının çoğunluğunun onayını alması için 2 Şubat'a kadar süresi bulunuyor.

Kraft, Kuzey Amerika pizza işini Nestle'ye 3,7 milyar dolara sattıktan sonra bu ay başında Cadbury'e teklifinin nakit kısmını artırmıştı.

-KRAFT VE CADBURY-

Nestle'den sonra dünyanın en büyük gıda şirketi olan Kraft, 1903 yılında James L. Kraft tarafından Chicago'da kuruldu. Şirket, 1914 yılında kendi peynirini üretmeye başladı.

Tütün şirketi Philip Morris 1988 yılında 12,9 milyar dolara Kraft'ı satın aldı. Philip Morris Oreo bisküvileri üreticisi Nabisco'yu 2000 yılında 19,2 milyar dolara satın aldı ve bu şirketi Kraft ile birleştirdi.
Kraft, 2007'de Danone'nin bisküvi işini 7,2 milyar dolara satın aldı.

Şu an 168 fabrikasında 98 bin kişiyi istihdam eden Kraft'ın geçen yılki geliri 42 milyar dolar olmuştu.
Kraft, Oreo bisküvileri, Nabisco krakerleri ve Kraft, Philadelphia ve Dairylea marka peynirlerinin yanı sıra Kenco, Maxwell House ve Jacobs kahve ile Terry's Chocolate Orange ve Toblerone marka çikolataları üretiyor. Kraft ve Cadbury arasındaki anlaşmayla Kraft, Türkiye'deki Kent Gıda'nın da yeni sahibi olacak.
195 yıllık tarihi geçmişe sahip Cadbury ise Dairy Milk ve Green & Black's çikolata markası ile Trident ve Dentyne çiklet markalarını bünyesinde bulunduruyor./sabah