Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “Rusya"nın en büyük gıda fuarı olan Prodexpo 2011 Moskova Uluslararası Gıda Fuarı"na tüm gıda ihracatçısı firmalarımızı katılmaya davet ediyoruz. Küresel krizin bittiği, talebin tekrar canlandığı ortamda Rusya pazarındaki fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz Bu son çağrımızı dikkate alan ihracatçılarımız kazançlı çıkacaktır” diye konuştu.
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından, 2011 yılında 4 tane uluslararası gıda fuarına milli katılım organizasyonu gerçekleştireceklerini belirten Alper, şöyle konuştu: “2011 yılında düzenleyeceğimiz ikinci gıda fuarı 7-11 Şubat 2011 tarihleri arasında Rusya"nın Başkenti Moskova"da düzenlenecek olan Prodexpo 2011 Moskova Uluslararası Gıda Fuarı olacak. Türkiye, Rusya"ya yıllık ortalama 1 milyar dolarlık gıda ürünleri ihraç ediyor. En büyük ihraç pazarlarımızdan bir tanesi, yaklaşık 150 milyon nüfusu ile dünyanın 9. kalabalık ülkesi. Rusya"nın, toplam ithalatının yüzde 20"sini gıda ürünleri ithalatı oluşturuyor. Rusya, Gıda ihracatçılarımız açısından hem büyük, hem de yakın bir pazar, ihracatçılarımızın bu cazip fırsatı değerlendirmelerini bekliyoruz. Fuarda, konserve, turşular, makarna çeşitleri, kuru yemişler, fındık, zeytin ve zeytinyağı, un ve unlu mamuller, bitki çayları ve şifalı bitkiler ile baharatlar, şekerlemeler, süt ürünleri, şarküteri ürünler, reçel, helva, çikolata, hazır gıdalar, içecekler, su ürünleri, kanatlı eti vb. gıda ve işlenmiş tarım ürünleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürün üreten ve ihraç eden tüm firmalarımızın rekabet şanslarının yüksek olduğu düşünüyoruz. Gıda ihracatçılarımızı küresel krizin bittiği, talebin tekrar canlandığı ortamda Rusya pazarındaki fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz.”
SU ÜRÜNLERİ TANITIM GRUBU 2010"DA KATILDI İHRACATI YÜZDE 121 ARTTI
Rusya"nın en büyük gıda fuarı olan Prodexpo 2011 Fuarı"na Su Ürünleri Tanıtım Grubu"nun özel önem verdiğine işaret eden EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, 2010 yılında Prodexpo 2010 Moskova Fuarı"na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu"nun, Türkiye"nin Rusya"ya su ürünleri ihracatının yüzde 121 oranında arttırılmasını sağladığını kaydetti.
Türkiye"nin 2009 yılında 13 milyar 260 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatı yaptığını belirten EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, gıda fuarlarının katkısı ile Türkiye"nin 2011 yılında gıda ürünleri ihracatında 15 milyar doları aşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
RUSYA"YA NELER SATIYORUZ?
Türkiye, 2009 yılında Rusya"ya 965 milyon dolarlık gıda ürünleri ihraç etti. Gıda ürünleri ihracatında ana kalemi 633 milyon dolarlık dış satış ile yaş meyve sebze ürünleri oluşturuyor. Türkiye, Rusya"ya 75 milyon dolarlık bitkisel ürünler ihraç ederken, 55.5 milyon dolarlık kuru meyve, 54.3 milyon dolarlık fındık, 24 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç etti.
BAŞVURULAR EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ FUARLAR SERVİSİ"NE
2010 yılında fuara 80.000 metrekare alanda 28"i milli katılım olmak üzere 57 ülkeden toplam bin 790 firma katıldı ve fuarı yüzde 91"i profesyonel 56 bin kişi ziyaret etti.
Prodexpo 2011 Moskova Uluslararası Gıda Fuarı"na katılmak isteyen gıda ihracatçılarımız “Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu"nun Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğ”i çerçevesinde devlet desteğinden yararlanabilecekler. Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) niteliğini haiz firmalar için yüzde 75'i, diğer katılımcılar destek verilecek.