Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, temmuz itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.07, ÜFE’de yüzde 6.13 artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9.11, üretici fiyatlarında ise yüzde 9.88 düzeyinde gerçekleşti.

Enflasyonda aşağı yönlü seyrin son çeyrekte hızlanarak devam etmesi beklenirken temuz ayı verileri de TCMB'nin buna paralel bir süre daha temkinli para politikasına ve kademeli gevşemeye devam edeceği, ardından da koridorun üst bandında indirim yapacağına dair beklentileri kuvvetlendiriyor.

MERKEZ'İN TAHMİNİ % 6.2

Ekim ayından itibaren baz etkisinin de devreye girmesiyle bu ay yüzde 9.07 olan yıllık enflasyonun yüzde 7'nin altında tamamlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Piyasada yukarı yönlü risk olarak ise genellikle vergiya da gıda kalemi gösteriliyor.

Hem ekonomistler hem de TCMB, enflasyonda düşüş trendinin devam edeceğini öngörürken TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.2, bankacıların tahminlerinin medyanı ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

FAİZ 3 PUAN DÜŞTÜ

TÜİK verilerine göre, temmuzda ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1.09 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Temmuzda endekste yer alan gruplardan haberleşmede yüzde 0.59, lokanta ve otellerde yüzde 0.55, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.45, ulaştırmada yüzde 0.37, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.36, sağlık yüzde 0.02 artarken, ev eşyasında yüzde 0.47, konut Yüzde 0.61, eğlence ve kültürde yüzde 0.62, giyim ve ayakkabıda yüzde 4.38 düşüş yaşandı. Alkollü içecekler ve tütün kaleminde ise değişim gözlenmedi.

Enflasyon verilerinin açıklanması ardından gösterge tahvilde bileşik faiz ilk tepki olarak 3 baz puan düşüşle yüzde 7.58'e kadar geriledi.
TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 18.69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 13.76, konut yüzde 11.68, lokanta ve oteller yüzde 9.37 artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları arasında yer aldı.

LİMON ZAM ŞAMPİYONU

TÜİK verilerine göre, geçen ay yüzde 29.46’lık fiyat artışıyla ’limon’ zam şampiyonu olurken, bu ürünü, fiyatı yüzde 23.13 artış gösteren taze fasulye ile yüzde 17.54 artış gösteren salatalık izledi. Geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise karpuz geldi. Temmuzda karpuzun fiyatı yüzde 26.95 oranında düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 12.50 oranında azalan şeftali, yüzde 8.91 ile erkek tişörtü izledi.

MALİYET BASKISI AZALIYOR

ING Bank tarafından veri sonrası yayımlanan araştırma notunda,"Beklentilerin üzerinde bir gerileme gösteren temmuz ayı verileri, gıda fiyatlarındaki risklere karşın, TCMB’nin ve bizim yüzde 6.2'lik yılsonu enflasyon tahminine doğru düzelmenin devam edeceğini ortaya koymaktadır. Nitekim azalan maliyet baskısı ve istikrarlı TL'nin yanı sıra son çeyrekteki baz etkisi düşüşün hızlanmasına neden olarak bu süreci destekleyecektir" görüşlerine yer veriledi.

GEVŞEME DEVAM EDER

EFG Istanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Veriler beklentilere ve Merkez Bankası'nın verdiği tahminlere paralel. Gıda kaleminde TCMB'nin de söylediği gibi yükseliş var; giyim, konut ve ev eşyası ise biraz düşük kalmış. Hizmet fiyatları ve çekirdek I endeksi de yatay kalmış. Bu verilerin piyasaya bir etkisi olmaz. TCMB temkinli duruşuna ve kademeli gevşemeye devam eder. Faiz koridorunda daralma en geç ekim, belki eylül ayında başlar" dedi.

EN TEMEL RİSK GIDA

JP Morgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci, ”Türkiye’nin temmuz ayıenflasyon oranı fiyat baskısının zayıfladığını gösteriyor” şeklinde yorumladı. Cebeci, nispeten yüksek seyreden gıda fiyatlarına temel risk olarak dikkat çektiğini belirterek, giyim ve tekstil ürünlerinde fiyatların düşüş yönünde seyretmesinin ve yavaşlayan iç talebin temmuz ayında aylık bazda enflasyonun 0.23 oranında gerilemesinde etkili olduğunu ifade etti.