Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, “Ülkemizde güvenilir gıda kavramının benimsenmesi ve kamuoyu bilincinin geliştirilmesi için 2009 yılını "Gıda Yılı" ilan eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gıda güvenilirliği ile ilgili kampanya başlatarak, "Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam" sloganı çerçevesinde, 2009 yılında gıda kontrol ve denetim faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Gıda güvenliği ve kalitesine yönelik olarak Bakanlığın denetim ve izleme programı dahilinde çalışmalarımız Valiliğimizce gerçekleştirilmiştir” denildi.

2009 yılında il genelinde gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerlerinde toplam 2 bin 363 denetim gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, “92 işyerine idari para cezası uygulanmış, 14 işyeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, 236 bin 320 TL idari para cezası kesilmiştir. Toplu tüketim ve satış yerlerinde 5 bin 745 denetim yapılmış, 119 işletmeye 201 bin 600 TL idari para cezası uygulanmış, 6 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Yem fabrikaları ve bayilerinde de kontrol ve denetim çalışmaları yapılmış, 5 işyerine 2 bin 680 TL idari para cezası uygulanmıştır. Toplam olarak 2009 yılında İl genelinde gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyeri, toplu tüketim ve satış yerleri ile yem fabrika ve bayilerinde 8 bin 547 denetim gerçekleştirilmiş, alınan bin 41 numune, laboratuarda analiz edilmiş, 72 adet analiz sonucunun olumsuz olduğu görülmüştür. 216 işletmeye toplam 440 bin 600 TL idari para cezası uygulanmış olup 20 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.
“En iyi denetçi tüketicidir” sloganıyla tüm tüketicilerin kontrol ve denetim hizmetlerinde yardımcı olmaya çağırıldığı açıklamada, herhangi bir olumsuzluk görülmesi halinde “174 Alo Gıda” hattına ihbar edilmesi istendi./iha