Nazilli Belediye Nikâh Salonunda yapılan eğitim toplantısına Aydın İl Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu, Ziraat Mühendisleri Funda Koru, Ceylan Şamiloğlu, Murat Ada, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç, Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü Sunay Güler ile sektör de çalışanları ve fırın sahipleri de katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nazilli Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç konuşmasında; “Türkiye'nin kalkınması ve gelişimini destekleyen en önemli avantajlarımızdan birisi gıda konusunda kendine yetebilen bu ülke olmamızdır. Ülkemiz toprak ve iklim yapısının genel olarak tarıma elverişli olması önemli bir kaynağın yurt içinde kalmasını sağlamıştır. Zaman içinde gıda sektöründeki üretim artışının, diğer sektörler ile kıyaslandığında çok ileride olduğu görülmektedir. Özellikle son yıllarda değişen harcama eğilimleri ve beslenme alışkanlıkları, sektörde önemli gelişmeleri beraberinde getirmekte kişi odaklı ürünler ön plana çıkmaktadır. Büyük kentlerdeki gıda ve yemek sektörü neredeyse sanayi yatırımlarıyla aynı düzeyde seyretmektedir. Kişi başına düşen gelirin artması, nüfusun çalışma hayatında daha çok yer alması, kentleşme sonucu yaşam biçiminin değişerek çekirdek aile yapısının yaygınlaşması gibi etkenler, tüketim alışkanlıklarım da değiştirmiştir. Kalite ve güvenliğe verilen önemin artmasıyla, gıdada güvenilen markalar ve paketli ürünler ön plana çıkmaktadır. Bir başka eğilim de, organik gıdalardır. Gelişen tüketici bilinci, gıda sektörü için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ülkemizdeki girişimci sayısının gittikçe artmasıyla birlikte rekabet ortamı da büyümekte ve markalı ürünler ön plana çıkmaktadır.
Avrupa Birliği mevzuatının ve gıda kodeksinin ülkemize uyarlanmasıyla Gıda sektöründeki üretim koşullarında önemli değişiklikler olmuştur. Ancak gıda sektörü bir girişimci için ne kadar avantajlı gözükse de sektördeki imalatçı ve sağlayıcıların çokluğu acımasız bir rekabet ortamı yaratmakta işletmelerin önemli bir kısmı sadece gelir kaygısıyla hareket etmektedirler. Bununla birlikte kayıt dışı işletme ve kayıt dışı istihdam gıda sektöründeki haksız rekabeti ortaya çıkaran önemli unsurlardır. Bununla birlikte gıda satışı ve dönüşüm risklerinin yüksek olması, çalışanların eğitim seviyelerinin düşüklüğü sektörün dile getirdiği diğer sorunlardır.
Nazilli Ticaret Odası olarak sektörün sıkıntılarını biliyor ve Odamıza kayıtlı işletmelerin Küresel Krizin etkilerinden an az zararla kurtulmaları için imkânlarımız ve yetkimiz dâhilinde çözüm yolları arıyoruz. Gıda konusunda yetkili makamlarca işyerlerinde tespit edilen bazı noksanlıkların ve bilgi eksikliğinin giderilmesi amacıyla Aydın Tarım İl Müdürlüğümüzle ortak bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Amacımız özellikle gıda üreten işletmelerimizin mevzuattan kaynaklanan eksikliklerini bertaraf etmek olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Tarım İlçe Müdürümüz Sunay Güler"e odamıza ve esnaf derneği müteşebbislerimizin sorunlarına karşı gösterdiği destek ve duyarlılık nedeniyle teşekkür ederim. Nazilli"deki kurumlar arasındaki işbirliği ve duyarlılık Aydın ili genelinde örnek gösterilmekte ve gıpta edilmektedir. Müreffeh bir Nazilli için çaba gösteren tüm kişi ve kurumlara teşekkürü borç biliyorum. Aydın İl Tarım Müdürlüğü ile böylesine yararlı bir çalışmayı gerçekleştirmek bizleri mutlu etmiştir. Bilgilendirme toplantının üyelerimize ve tüm katılımcılara yararlı olmasını temenni ederim” dedi.
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve Ferhat Aydoğdu ile ziraat mühendislerinin açıklayıcı konuşmaları ile devam eden programda slayt eşliğinde eğitim verildi. Programın sonra ermesinin arından Nazilli Ticaret Odası ve Aydın İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile toplu halde yenen akşam yemeği ile gece sona erdi. -iha