Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ödül töreni Nazilli Belediyesi Kültür Merkezi"nde düzenlendi. Derneğin seçici kurulu tarafından belirlenen ve 6 ayrı dalda ödüle layık görülen kişilere ödülleri verildi.

Törene Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Nazilli Kaymakam Vekili Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, CHP"li Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, MHP"li Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Nazilli Emniyet Müdürü Abdullah Günal, 2. Türkiye Uluslar Arası Gerontoloji Ödülleri Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaman, Türkiye Ege Bölgesi Yüz Yaş Üzeri Araştırma ve Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Sultan Kılıç, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
Sempozyum başlamadan önce Adnan Menderes Üniversitesi Konservatuar üyeleri küçük bir konser vererek sempozyuma katılanları neşelendirdiler. Sempozyuma katılan alanlarında akademik çalışmalar yapmış olan uzman konuşmacılar yaşlılık ve sağlıklı yaşlanma konularını masaya yatırarak tartışmaya açtılar.

Törende Prof. Dr. Jürgen HOWE (Technical University of Braunschweig); “Türkiye"de Yaşayan Yaşlı İç Göçmenlerin Ruh Sağlığı”, Prof. Dr. İlkin İçelli (Celal Bayar Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Manisa) “Alzheimer Öncesi Karşılaşılan Bilişsel Bozukluklar”, Prof. Dr. Bilgen Taneli (Uludağ Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Kurucusu, Bursa) “Hormonlar ve Beyin”, Prof. Dr. Engin Eker (Geriatri Derneği Başkanı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul) “Alzheimer" da Risk Faktörleri ve Bu Risk Faktörlerinden Korunma Yolları” konularında bilgilendirmede bulundular.
Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki bölüm halinde gerçekleştirilen sempozyum ve ödül töreninde ilk konuşmayı yapan Türkiye İleri Yaşlılık Araştırma Merkezi (TİYAM) Koordinatörü Sultan Kılıç, TİYAM"ın tarihçesi hakkında bilgi verdi. Geçmişin incelenmesinden edinecekleri bilgileri sıçrama platformu olarak kullanıp TİYAM"ı daha ileri konuma getirmek istediklerini ifade eden Kılıç “TİYAM, bir rüyanın tarihidir. Rüyamızın kahramanı yaşlı insandır. Onun yaşamı, kaygıları, umutları ve daha pek çok şey bu rüyanın konularıdır. Bütün rüyalar gibi TİYAM rüyası da gerçeklerden ve hayallerden yapılmış insani bir tasarımdır. Gerçek yönü, ileri yaşlı insanların varlığı, hayali yönü ise onların algılatılabileceği düşüncesine inanmış olmamızdır. Fakat bu inanç, TİYAM"ın bir sivil toplum kuruluşu olarak ortaya çıkmasında başrolü oynamıştır. Bu Türkiye de bir ilktir ve her ilk gibi bir çığırın açılışıdır. 1992 yılında çalışmalarına başladığımız bölük pörçük bilgilerle, kişisel görüşlerle, Türkiye"deki yaşlıların durumunda değişim yaratılamayacağını anlamak için fazla bir zamanın geçmesi gerekmemiştir. Bunun ilmini yapanların bilgi ve tecrübelerine sahip olmadan, Türkiye"deki ileri yaşlılığı anlamanın olanaksız olduğunu gördük. 16 Mart 2009"da Nazilli"de temellerini attığımız TİYAM için çalışmalara başladık. Başlangıçta bize orijinal gelen fikirlerin, aslında önceden düşünülmüş olduklarını, tekerleğin yeniden keşfetmenin bir gereğinin olmadığını anladık. Yaşlılığın, toplumdan topluma, kültürden kültüre değişen niteliklerine rağmen, birbirine benzer nitelikteki yaşlanma süreçlerinin her toplumda mevcut olduklarını kavradık. Bu, TİYAM açısından da çok önemlidir. Çünkü yolun başında şu soru vardır: Niçin Türk yaşlısı Amerikalı, Alman, İngiliz, Japon yaşlısı gibi birçok yönden olumlu bir görünüm sunmuyor? Bu soru bizi şu soruya cevap aramaya sevk etmiştir: İleri yaşlara kadar erişme olanağına sahip insanların yaşlanma süreçlerindeki hangi sebepler, onları ileri yaşlılıkta büyük sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır ve bu süreçlere nasıl müdahale edilmelidir ki, Türkiye"deki ileri yaşlılık hem birey hem de toplum açısından faydalı bir yaşam dönemi olabilsin? Belirttiğiniz gibi bu soruya 18 yıldır kendi olanaklarımız ölçüsünde bilimsel cevaplar vermeye çalışmaktayız” dedi.

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık de, “Attığımız bu adımların tek amacı, Nazillili yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmekle sınırlı kalsaydı TİYAM kendi hedefini yanlış tanımlamış olurdu. TİYAM, ülkemizin bütün yaşlılarının yaşam kalitesini artırmayı hedef edinmiştir. Ve Nazilli bu hedefe organize etmenin merkezini teşkil etmektedir. TİYAM, Nazilli başta olmak üzere insanlarımızın Türkiye"deki yaşlıların sorunlarına daha duyarlı hale gelmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Yapılan çalışmalarla fiziksel çevrenin yaşlılara göre uyarlanması, yaşlıların sosyokültürel alanlara katılım olanaklarının çoğaltılması, çok boyutlu olan yaşlanma süreçlerinin ampirik araştırmalarla incelenmesi ve bilimsel temele dayanan hizmetlerin artırılması gibi kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin peşindeyiz” diye konuştu.

Törende Geriatri Derneği Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Eker, uzun yıllardır yaşlanma ve yaşlılık alanında yaptığı çalışma ve çabalarından dolayı alanının duayeni olarak "Bilim Ödülü"ne, Brauncweigh Teknik Üniversitesi Geronto-Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jurgen Howe, Almanya"da ve Türkiye"de yapılan gerontolojik çalışmalara büyük desteğinden dolayı "Bilim Ödülü"ne, Abant İzzet baysal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mithat Durak, yaşlanma ve yaşlılık ile ilgili çalışmalarından dolayı "Bilim Teşvik Ödülü"ne, Antalya Çallıoğlu Holding Yürütme Kurulu Başkanı İbrahim Şencan, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü"nün gelişmesine katkısından dolayı "Uygulamalı Hizmet Ödülü"ne, Gelişim Teknik Ltd. Şti. sahibi Ali Bıdı, Gerontoloji Bölümü"ne yaptığı maddi-manevi hizmetlerden dolayı "Uygulamalı Hizmet Ödülü"ne ve Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız ise "Türkiye Ege Bölgesi Yüz Yaş Üzeri Araştırma ve Koordinasyon Merkezi" hayalinin hayata geçirilmesine vesile olarak Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü ile yapılan çalışma neticesinde Türkiye"de bir ilke imza atarak sağladığı kurumsal destekten dolayı "Uygulamalı Hizmet Ödülü"ne layık görüldüler.