Germencik Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen 18. İncir, Tarım, Kültür ve Sanat Festivali geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Yaklaşık iki yıldır pandemi ile boğuşan yöre halkı ve özellikle çocuklarımız için 3 gün boyunca birbirinden güzel etkinlikler yapıldı.

Gündüz saatlerine çocuk etkinlikleri, akşamları yöre halkının beğeni ile katıldığı konserler, fuar alanı olarak belirlenen bölgede kurulan standlar festivalin omurgasını oluşturdu. Şovmen ve sunucu Doğukan Alsay’ın eşsiz sunumu, Ayşe Dinçer'in beğenilen yorumu (Ankaralı Ayşe), ayrıca Yılmaz Taner, Ece Mumay ve Koray Avcı konserleriyle Germencikliler eğlenceye doymuş oldu.

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’in özel önem verdiği festival halkın moral bulması ve incirin katma değerinin artırılması için uygun bir ortam oluşturdu. Germencik İlçesinin tarımsal gelirinin önemli bir kısmını oluşturan incirin tanıtılması için bu tür etkinliklerin yapılması içinde bulunduğumuz yoğun rekabet ortamında oldukça yararlı sonuçlar verecektir.

Festivalin son günü gerçekleşen Koray Avcı konseri iyi bir final oldu. Binlerce Koray Avcı hayranı ve başta Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu olmak üzere çok sayıda davetli keyifli dakikalar geçirdi. Başkan Özlem Çerçioğlu ve Başkan Fuat Öndeş halkı selamlayarak birlik ve beraberlik mesajları verdi. Başkan Özlem Çerçioğlu bugüne kadar Germencik’e yapılan hizmet ve çalışmalar, İNYA markası ve hazırlanan festivalden dolayı Başkan Fuat Öndeş’i tebrik etti.

Festival boyunca Selatin Organik Köy Pazarını alana taşıyan Selatinli kadınların yöresel ürünlerini halkın beğenisine sunması festivale ayrı bir anlam kazandırdı. Ayrıca Mursallılı kadın girişimciler, İNYA, Tariş gibi standlar büyük beğeni topladı. Germencik ilçesinde kooperatifleşmeye verilen önem meyvelerini halka sunmaya başladığını görmek bizi sevindirdi.

Festival alanında başta incir çekirdeği kahvesi olmak üzere çok çeşitli incir ürünlerini görmek incirden elde edilen katma değerin artması yönünden önemliydi. İncir ve diğer yöresel ürünlerin olduğu standların çokluğu oldukça önemliydi. Bu standlar başta incir olmak üzere yöresel ürünlerin tanıtımını sağlamak ve markalaşması için olumlu çalışmalardır.

Festival ilçe ölçeğinde bakıldığında başarılıydı. Bu süreçte Selatin Organik Köy Pazarı, Germencik ilçesine ait değerler, incir ve incire dair üretici, işletme ve ihracat firmaları ve yöre esnafı kendini tanıtma fırsatı yakalayıp paydaşlarıyla etkileşim kurma imkanı yakalamış oldu. Esnaf ve üreticiler kazandı, özellikle incire dair firmalar tanıtımlarını en iyi şekilde yaptı.

Festivalin bir diğer önemli etkinliği ise İncir Yetiştiriciliği Yarışması oldu. İncir üreticilerinin yarıştığı yarışma kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğü, Germencik Ziraat Odası ve İncir Araştırma Enstitüsü yetkililerinden oluşacak bir komisyon en iyi incir yetiştiricisini seçerek ödüllendirdi.

Sonuç olarak pandemi ortamında güç koşullar altında yapılan festival başarılıydı. Elbet daha iyi standların olduğu, yerleşimi bir konsept gözetilerek yapıldığı, yeni ve değişik ürünlerin daha fazla ön plana çıkarıldığı, basında daha fazla yer bulacak etkinliklerin yapıldığı, kooperatifleşme ve kadın dayanışmasının daha iyi yer verildiği bir festival başarılabilirdi. Elbette tüm bunları yapmak için daha profesyonel organizatörlerle çalışılmak gerekirdi. Bu da küçük bir ilçe olan Germencik için büyük bir ekonomik yük olurdu. Bunun için bu tür festivallerde Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerini her yönüyle desteklemesi yerinde olacaktır.

Yeri gelmişken Germencik İlçesinin coğrafi işaretli ürünlerinin de festivalde yer alması gerektiğini söylemek isterim. Ortaklar Çöp Şişi ve Germencik Ekşili Tavuk için ayrı stand açılması yerinde olurdu. Böylece bu ürünlerin tanıtımı da yapılmış olurdu. Markalaşma için bu tür çalışmalar önemlidir.

"KüItür, dosdoğru yoIIar çizer." (Dostoyevski)