Toprağın, iklimin, suyun özellikleri ve bunların doğal süreciyle ilgilenen insanın geleneksel bilgi ve beceri birikiminin karışımıyla kendine has tat, koku, çeşni kazanan öyle ürünler vardır ki, belirli bir yörenin, bölgenin, ülkenin adıyla anılmakta ve öyle tanınmaktadır. Bu tür ürünleri satın alan kişiler onun belirli bir karakteristiğine ya da kalitesine alıştıklarından o belirli ürünü ararlar. Coğrafi özelliklerin bu nedenle bütün dünyada geçerli olabilecek coğrafi işaretlerle korunmaları gereği bütün ülkeleri ilgilendirmektedir. Bu koruma hem bir ülkenin öz kaynaklarının zenginliği açısından, hem üretimi yapan ve ondan kar sağlayan kişiler için, hem de o ürünü tüketen halk nezdinde önemlidir.

Coğrafi işaret” kavramı 25 yıldır uluslararası tartışma ve görüşmelerde kullanılan bir terim haline gelmiştir. “Coğrafi işaretin korunması" dendiğinde, o işaretin belirttiği coğrafi bölgeden kaynaklanmayan ürünlerde o ülke ya da bölge adının kullanılmasına karşı koruma anlaşılmaktadır.

Coğrafi bölge’nin ne olduğuna gelince, bu bölge küçük bir bağ alanı olabilir, büyük bir yöre olabilir, veya bir ülke olabilir.

Türkiye’de 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de 3. Maddesinde Menşe Adı tanımında:

a) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanan bir ürün olması,

b) Tüm ve esas nitelik veya özellikleri bu yöre, alan veya bölgeye özgü doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanan bir ürün olması,

c) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemleri tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması.

Bir ürünün menşei olan yöre, alan veya bölge adı, aşağıdaki şartların karşılanması durumunda “mahreç işareti” göstergesini belirtir:

a) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanan bir ürün olması,

b) Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürün olması,

c) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması.

Coğrafi işaretlerin hangi türde ürün ya da mamulleri kapsadığı ise ülkelerin kendi belirleyecekleri kurallara bağlanmıştır.

Bir yörenin topografyası, toprağı, iklimi, suyu gibi doğal faktörlerinden etkilenen şarap veya diğer alkollü içkiler, maden suları, bira, şıralar, peynirler, sigara ve tütün, kahve, çay gibi ürünler, çeşitli unlu mamuller, tekstil ürünleri ve porselen, çini gibi imal edilen mallar sayılabilmektedir.

Belirli bir coğrafi yöreye ya da ülkeye özgü kalite ve karakteristikler bu ürünler için müşterek bir unsur oluşturmakta ve bunlara ait coğrafi işaret, tüketiciye ürünün coğrafi kaynağı ile ilgili bilgi sağlamak açısından etkili olmaktadır. Bu tanıma, yalnızca bir kaynak ülke içinde kısıtlı kalmayarak, hem üretici hem de tüketici açısından çoğunlukla bütün dünyada geçerli olma zorunluluğu yaratmaktadır.

İlimizde bulunan Coğrafi İşaret almış ürünler:

Aydın İnciri (2007)

Aydın Kestanesi (2013)

Çine Köftesi (2018)

Dalsma Tandırı (2017)

Nazilli Kar Helvası (2018)

Söke Körüklü Çizmesi (2018)

Germencik Ekşili Tavuk yemeği (2020)

Ortaklar Çöp Şişi (2020)

Yukarıdaki ürünler göz önüne alındığında ilimizdeki coğrafi işaretli ürünlerin az olduğu görülmektedir. İlimizin kendine özgü çok sayıda ürünü varken sayının bu kadar az olması düşündürücüdür.

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş görev yaptığı bir buçuk yıllık süre içerisinde yaptığı çeşitli çalışmaların yanı sıra Coğrafi İşaret konusunda da yoğun bir emek vermiştir. Germencik halkının ekonomisine katkı sağlayabilmek için İNYA ve Gerkoop, Selatin Köy Pazarı çalışmalarını gerçekleştirmiş, Coğrafi İşaret konusuna ayrı bir önem vermiştir.

Ortaklar Çöp Şişi bilmeyen yoktur. Ülkemizin değişik bölgelerinde aynı adla çalışan işletmeler haksız rekabet yaratarak hizmet vermektedir. Bu coğrafi işaret sayesinde Ortaklar Çöp Şişi artık Germencik İlçesinin tescilli bir ürünü olmuştur.

Germencik Ekşili Tavuk yemeği de aynı şekilde ilçenin önemli bir lezzetlidir. Son yıllarda yok olmaya yüz tutmuş olması bu Coğrafi İşaretin önemini daha da artırmaktadır. Artık bu lezzetli yemeğimiz hem unutulmayacak, hem de sonsuza dek yaşayacaktır. Bir de bu ürünün coğrafi işaret almasında Atatürk’ün bu yemeği ilçeyi ziyareti sırasında yemesi nedeniyle tarihi bir gerekçeye sahip olması ayrı bir önem katmıştır.

İlimizde işaret alması gereken ürünlerin artması için daha fazla emek harcamak gerekmektedir. Yoksa bizim diye övündüğümüz birçok ürün başkaları tarafından sahiplenilecektir. Bu konuda şimdiye kadar emek verenlere ve bundan sonra verecek olanlara teşekkür ederiz.

"Kendi kültürü ile ilgisi olmayan insan ülkesinin yabancısıdır." (Ludwig Tieck)