Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, öğrenci protestolarına polis müdahalesi ile ilgili olarak ''Demokrasinin getirdiği nimetlerle iktidar olan siyasi iktidarın, demokrasi karşıtı ve devlet gücünü kullanarak yapılan bu eylemlere sessiz kalması ve hatta destek olucu mahiyette açıklamalarda bulunması, demokrasimiz açısından son derece tehlikeli bir gidişatı göstermektedir'' dedi.
Germen, yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz cumartesi günü Başbakanın Üniversite Rektörleri ile yaptığı toplantı sırasında protesto toplantısı yapmak isteyen öğrencilerin, polisin anlamsız, yersiz, aşırı bir güç kullanımı ile karşı karşıya kaldığını öne sürdü.
Suç işlemeyi engellemekle görevli polisin tavrı 'suç' haline dönüştüğünü öne süren Germen, televizyon ekranlarına yansıyan görüntülerin ibretle incelenecek görüntüler olduğunu savundu.
Polis eğitiminin insan hakları ve demokrasi alanında, insan sevgisi anlamında eksik kaldığını, insani ve evrensel değerlere sahip bir eğitim noksanlığı sebebiyle kendi halkına acımasızca müdahale edebilen polisin, faşist-otoriter bir yönetim anlayışına doğru gidişin işareti olmasından kaygılı olduğunu belirten Germen, şunları ifade etti:
''Demokrasinin getirdiği nimetlerle iktidar olan siyasi iktidarın, demokrasi karşıtı ve devlet gücünü kullanarak yapılan bu eylemlere sessiz kalması ve hatta destek olucu mahiyette açıklamalarda bulunması, demokrasimiz açısından son derece tehlikeli bir gidişatı göstermektedir.
Ülkemizde bugün yönetim aşamasında olanların, ne yazık ki hoş görüden uzak, demokratik hak ve taleplere sağır ve eleştirilere tahammül edemedikleri bir gerçektir. Demokrasilerin en güzel yanı uzlaşma, eleştiri ve hoşgörüdür. Çağdaş demokrasi yolunda ilerlediği söylenen toplumumuzun yöneticilerinin, bu tahammülsüzlüklerini anlamak mümkün değildir. Bir süre önce İstanbul Üniversitesinde başbakanı protesto eden öğrencilere 15 ay hapis cezası verilmesi de demokrasi ve hukuk adına son derece düşündürücü ve tehlikeli bir karardır.
Görevleri sırasında kusurları olan memurlara dava açılmasının engellenmeye çalışılmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılma çabası ise kamu görevlilerinin daha fütursuz eylemlerine kapı açacaktır. Bu ve benzeri olaylarda polisin yasal yetkisini aşarak, keyfi ve anayasal hakları çiğneyici hareketlerde bulunması, hukuk devletine aykırıdır. Demokratik haklarını kullanmak isteyen herkesin her türlü baskı ve korkudan uzak, bu haklarını kullanmalarının sağlanması devletin temel görevlerinden birisidir.''
Germen, polisin gençlere yönelik orantısız güç kullanmasının yetki aşımının ötesinde, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı, vicdanları yaralayan müdahaleler olduğunu kaydetti.