“Yaşar Kemal"den Bilgilendirme Notu” başlığını taşıyan açıklamasında Yaşar Kemal, “Bu sıralar medyadan, elimde olmayan nedenlerle bana ulaşamadıkları için cevapsız kalan bir soru yağmuru geldi. Gecikmeli olarak cevaplıyorum” dedi.

Yaşar Kemal, sorulara yanıt niteliğini taşıyan açıklamasında İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın kendisine yaptığı ziyaretle ilgili olarak şunları söyledi: “Birkaç gün önce Prof. Beşir Atalay ziyaretime geldi. Kendisiyle tanışmak ve yıllardır tekrarladığım düşüncelerimi paylaşmak fırsatım oldu. Türkiye"de akan kanın durmasına ve çağdaş bir demokrasiye ulaşmamıza en büyük engelin çözümü için, içten ve akılcı her yaklaşımı saygı ve şükranla karşılarım. Bu yaşıma kadar yaşadıklarım, gördüklerim ve yazdıklarımla nerede durduğumu bilen herkes sadece ve sadece kendi vicdanımı temsil ettiğimi ve sadece ve sadece kendi vicdanımın sözcüsü olduğumu iyi bilir. Israrla, bıkmadan usanmadan söylemeyi sürdürdüğüm şu inancım da bilinir ya, tekrar edeyim: Her toprak doğasıyla ve kültürüyle zengindir. İnsan olarak gücümüzü yaşadığımız toprağın zenginliği, çeşitliliği verir. Dünya bin kültürlü bir çiçek bahçesidir, bu bahçeden bir tek çiçeğin yok olması dünyadan bir rengin yitmesidir.” Yaşar Kemal, 1 Eylül mitingi hakkındaki sorulara yönelik olarak da şu değerlendirmede bulundu:

“Ne yaşım ne sağlığım artık, mitinglere katılmama uygun. Ancak şunu söylemek isterim; Bugün Türk olsun Kürt olsun, kim olursa olsun, hangi oluşumdan gelirse gelsin, bu ülkede gerginliği arttıracak söz ve eyleme girişeceklerin vebali ağırdır, tarih önünde ağır biçimde yargılanacaklardır, buna eminim.”


Hürriyet