Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde geçen hafta  paramilis konvoyunu hedef alan saldırının ardından gerilim tırmanıyor. 

Cammu Keşmir'de dün güvenlik güçleri ile bağımsızlık yanlısı  direnişçiler arasında çıkan çatışmanın ardından bölge genelinde Hindistan karşıtı  gösteriler düzenlendi.

Protestocular sosyal medyada gösterilerin videolarını yayınlarken,  bazılarında Keşmirli öğrencilerin Hindu milliyetçisi gruplar tarafından  dövüldüğü, kolej ve üniversitelerden ayrılmalarının istendiği görülüyor.

Kuzeyde Ambala kentinde 300 kadar Keşmirli öğrencinin, Hindular  tarafından yatakhanelerden çıkarıldığı, Dehradun'da en az 20 öğrencinin güvenlik  endişesiyle polis gelene kadar kendilerini odalarına kilitlediği belirtiliyor.

Keşmirli öğrenciler, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin iktidardaki  Hindu milliyetçisi partisinin, bu yıl yapılacak genel seçimlerden önce Müslüman  karşıtlığını ateşlediğini savunuyor.

Bölge yönetiminin danışmanlarından Vijay Kumar, öğrencilerden ve iş  yeri sahiplerinden çok sayıda şikayet aldıklarını, yetkililerin Keşmirlilerin  güvenliği için mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi.

Yetkililerin, protestolar organize edilmesinin ve video paylaşımının  önüne geçilmesi için cep telefonlarında internet hizmetini geçici olarak  durdurduğu ve diğer internet kaynaklarını yavaşlattığı ifade ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün Hindistan biriminin başkanı Aakar Patel,  "Tehlikeli bir andayız, yetkililer hukukun üstünlüğünü savunmak için her şeyi  yapmalı." diye konuştu.

Gerilim ticarete de sıçradı

Hint şirketleri, Pakistan'dan aldıkları çimentoyu taşıyan tırların ve yük gemilerinin geri çağrılmasını istedi.

Pakistan medyasındaki habere göre, Pakistanlı çimento ihracatçıları  Hindistan'daki müşterilerinden satışları durdurma mesajları almaya başladı.

İhracatçılar, özellikle Karaçi limanında çimento taşıyan 600-800  arasında konteynırın Hindistan'a gitmek üzere beklediğini belirtti.

Özellikle 2018 yılında yaşanan sellerden dolayı Hint hükümetinin  rehabilitasyon amacıyla yaptığı projeler kapsamında çimento ihracatının yüzde 200  arttığını kaydeden ihracatçılar, Hindistan'a yapılan satışın yıllık 80 milyon  doları bulduğunu anlattı.

Pakistan'ın ürettiği çimentonun yüzde 75'inin kara, kalanının ise  deniz yoluyla Hindistan'a gönderildiği belirtilirken, 2018'in ikinci yarısında  satılan 1,2 milyon ton çimentonun yaklaşık yarısının Hindistan'a satıldığına  dikkat çekildi.

Hindistan'ın Keşmir saldırısından bu yana sürdürdüğü tutum karşısında  Tüm Pakistan Meyve ve Sebze İhracatçıları, İthalatçıları ve Tüccarları  Birliğinden de Hindistan'a satış yapmama açıklaması geldi.

Birlik Genel Sekreteri Vahid Ahmed, yaptığı açıklamada, "Hindistan'a  yaptığımız kuru hurma satışlarını durdurduk. Genellikle dini törenler ve  düğünlerde talep edilen kuru hurma satışımız yıllık 145 milyon doları buluyordu  ancak son yaşanan olayların ardından bu ihracatı yapmamız mümkün gözükmüyor.  Hintli alıcılar da endişeli gözüküyor." ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan gerilimi düşürmek için çalışacak

Bu arada Suudi Arabistan'ın, Hindistan ile Pakistan arasındaki  gerilimi düşürmek için çalışacağı bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el  Cubeyr, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Yeni Delhi ziyaretinden önce,  "iki komşu ülke arasındaki gerilimi düşürmeye ve görüş ayrılıklarını barışçıl  yolla çözmeye çalıştıkları" açıklaması yaptığını kaydetti.

Cammu Keşmir'de dün Hint güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı  direnişçiler arasında çıkan çatışmada 4 asker, bir polis, 3 direnişçi ve bir  sivil ölmüştü.

Bölgede geçen hafta paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda  44 asker hayatını kaybetmiş, 20 asker de yaralanmıştı.

Keşmir sorunu

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde  yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest  bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a  katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar  verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye  asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında  yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde  bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği  bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen  Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor.  Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve  "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı  kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla  belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise  BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.