Birleşmiş Milletler-Türkiye Koordinasyon Sorumlusu Sayın Halide Çaylan"ın ve Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi Direktörü Sayın Ahmet Parla"nın katılımlarıyla gerçekleşen etkinliğe hurriyet.com.tr"nin basın sponsoru olduğu Model Birleşmiş Milletler Türkiye 2010 Konferansı"nın (MUNTR 2010) yürütme komitesini oluşturan organizasyon ekibi, akademik takımı, komite direktörleri, admin ve geçici lojistik personelleri de katıldı.

Etkinlik Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü"nden Doç. Dr. Aslı Yağmurlu'nun verdiği iletişim teknikleri semineriyle başladı. Daha sonra MBMD Yönetim Kurulu tarafından MUNTR 2010 Konferansı ve konferansın yürütme komitesi tanıtımı yapıldı. Yürütme komitesinin Genel Kurul üyeleri ile tanışmasına fırsat veren etkinlik davetlilerin katılımlarıyla gerçekleştirilen kokteylle son buldu.

1-5 MART MUNTR KONFERANSI
Amacı gençlere Birleşmiş Milletleri, BM"nin neler yaptığını ve neleri değiştirebileceğini tartışarak, çözüm üreterek uluslararası bir platformda öğretmeyi amaçlayan Model Birleşmiş Milletler Konferansı bu sene 1-5 Mart 2010 tarihleri arasında Antalya-Kemer"de Le Chateau de Prestige Resort Spa & Thalasso Delux"te dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla altıncı kez düzenlenecektir.

Avusturya, Çin, Gürcistan, Hindistan, İran, Nijerya, Pakistan, Filistin, Portekiz, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Somali, Sri Lanka, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Makedonya, Ermenistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Kanada, Belçika, Mısır, Almanya, Yunanistan, Gana, İsrail, Kazakistan, Kenya, KKTC, Lituanya, Malezya, Moldova, Filipinler, Romanya ve Ukrayna"dan gelecek olan geniş katılımcı profiliyle Türkiye"nin bu alanda yapılan en büyük uluslararası konferansı olma özelliğini taşıyor.

MUNTR 2010 Konferansı"nın Genel Kurul"u Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik, Sosyal, İnsani ve Kültürel, Özel Politika ve Sömürgeciliğin Sonlandırılması ve Hukuk Komitelerinden oluşuyor. Bu komitelerde nükleer silahlanma, silahsızlanma, Kıbrıs sorunu, azınlık hakları ve insan hakları ihlali konuları delegeler tarafından tartışılacak ve çözüm önerileri getirilecektir. Genel Kurul komitelerinin yanı sıra iki Güvenlik Komitesi kurulacaktır bunlardan bir tanesi açık gündemli Güvenlik Komitesi diğeri ise Süveyş Krizi"nin tekrar canlandırılacağı tarihi Güvenlik Komitesi olacaktır.

Avrupa Konseyi Komitesi, Proje Bazlı Komite ve BM Reform Komiteleri ise bu sene ilk defa oluşturulan özel komiteler arasında yer alıyor. Enerji Güvenliği, Avrupa Birliği"nin meşruluğu ve BM"nin uluslararası politikadaki etkinliği bu komitelerde konuşulacak konuları oluşturuyor. /hürriyet