Araştırmacılara aylık net 2.600 euro maaş verilecek. Bilim adamları yıllık 7.200 euro da araştırma desteği alacak. İlk etapta programa 100 bilim adamı alınacak...

Akşam gazetesinin haberine göre; bilim ve araştırma konusunda atağa kalkan Türkiye, yurtdışındaki beyin gücünü ülkede değerlendirmek için farklı formülleri devreye sokuyor. Son olarak nisan ayı başında ABD'deki dört ayrı üniversitede Türk araştırmacılarla beyin fırtınası yaparak Türkiye'deki imkanları anlatan TÜBİTAK, mayıs ayından itibaren yeni bir program için düğmeye basacak. 'Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı' çerçevesinde, doktoralarını tamamlayarak yıllardır yurtdışında araştırma yaparak çok sayıda buluşa da imza atan bilim adamlarına sağlanacak desteklerle Türkiye kapısı açılacak. Bu çerçevede TÜBİTAK, aylık 2.600 euroyuk desteğin yanı sıra, yıllık 7.200 euro da araştırma desteği sağlanacak. İşte, bilimin ordinaryüslerine dönüş kapısı aralayacak programın detayları:

BAŞVURULAR MAYIS'TA ALINACAK

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen program, ABD'de Türk araştırmacılara verilen brifinglerin ardından devreye sokuluyor. Mayıs ayından itibaren ilk başvuruları alınmaya başlayacak programın hedefi doktoralarını tamamlayarak bilimsel araştırmalarıyla öne çıkan bilim adamları. Bu çerçevede, 100 doktora sonrası deneyimli Türk ya da yabancı araştırmacının 20-24 ay desteklenmesi planlanıyor.

YILLIK 7.200 EURO ARAŞTIRMA DESTEĞİ

ÇOK deneyimli araştırmacılara yönelik sağlanacak destekler de şöyle sıralandı: Brüt aylık 4 bin 792 euro, deneyimli araştırmacılara aylık brüt 4 bin 167 euro destek verilecek. Bu da sırasıyla yaklaşık net 2 bin 600 ve 2 bin 300 Euro anlamına geliyor. Program kapsamında ayrıca yıllık 7 bin 200 Euro da araştırma desteği sağlanacak. Araştırmacıların, Türkiye'de anlaşacakları üniversite veya sanayi kuruluşlarından alacakları ücretler de onların Türkiye'de rahat etmeleri için önemli bir kaynak oluşturacak. Programın ilk başvuru dönemi Mayıs 2012'de açılacak.

TÜBİTAK'ın ABD'ye yaptığı çıkarmada çok sayıda üniversite ile birlikte bilim kuruluşu ve şirket temsilcisi de hazır bulunmuş ve sunum yapmıştı.

Türkiye'de 12 ay kalan başvuramaz

TÜRKİYE'deki akademi ya da sanayi kuruluşlarında kadrolu olarak istihdam edilerek araştırma yapmalarına olanak sağlanacak olan araştırmacılar için şartlar ise şöyle:

* Başvurular için son üç yıldır 12 aydan fazla Türkiye'de bulunmamış olmak

* Doktora derecesine veya yüksek lisans derecesinden sonra dört yıl tam zamanlı araştırma deneyimine sahip olmak.