Karıştıran talimatlar  Valinin talimatlarına direnen Bakıcı, tartışmalı kararlara imza attı. Terörist cenazelerini hassas il olan Şırnak’a getirtti. Kalabalığa zor kullanılması talimatı verdi.
 
13 Mayıs’ta Şırnak-Hakkari sınırında 5 teröristin, 14 Mayıs’ta da Kuzey Irak tarafında bulunan Biliçtepe’de 7 teröristin öldürülmesi üzerine Güneydoğu’da ortalık karıştı. KCK ve BDP terörist cenazelerini provokasyonmalzemesi haline getirirken BDP tarafından tüm Türkiye’de 3 günlük yas ilan edildi. Okulların boykot edilmesi, kepenklerin kapatılması, parti binaları ve evlere siyah bez bağlanması istendi. Belediye otobüsleri çalışmadı, çöpler toplanmadı. CHP İl Başkanlığı da seçimbürosunu kapatarak yas kararına destek verdi. Bölgede Şırnak merkezli gerginlik devamederken yükselen tansiyonun arka planında 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın uygulamalarının olduğu ileri sürüldü. Bakıcı’nın 13-14Mayıs’ta 12 teröristin öldürülmesi sonrasındaki uygulamaları, BDP’li vekil ve yerel yöneticilerin tepkisine neden oldu.
 
PROVOKASYON TELEFONU
 
İlk gerginlik, Kuzey Irak’ta öldürülen 7 teröristten 4’ünün cenazesi asker tarafından alınırken 3’ünün cenazesinin sınırda bırakılmasıyla patlak verdi. Bakıcı’nın bu uygulaması BDP’nin ilan ettiği boykotun sebebi olarak gösterildi. Terörist cenazelerinin getirilmesinin ardından da BDP teşkilatlarına telefon edilerek "Leşlerinizi gelin alın" dendiği iddia edildi. Bakıcı’nın, 3 terörist cenazesini, sınırın Irak tarafında kaldığı gerekçesiyle aldırmadığı öğrenildi. Ancak askeri birimlerin, yetkileri kapsamında Irak sınırından 15 kilometre içeriye kadar girerek operasyon yürütebildikleri vurgulandı. Ayrıca Bakıcı, Genelkurmay Başkanlığı’ndan emir aldığını belirterek sınır dışından giriş yapacak olan grupta yer alan herkese işlem yapılması talimatı verdi.
 
Terörist cenazelerinin bugüne kadar genel bir uygulama olarak Hakkari ve Şırnak gibi toplumsal hassasiyet ve örgütsel provokasyonun üst seviyede olduğu yerler yerine otopsi için Diyarbakır ya da Malatya’ya gönderildiği belirtildi. Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı, çatışma bölgesinden getirilen 4 terörist cenazesinin Diyarbakır’a gönderilmesi talimatını verdi. Ancak Bakıcı, savcının talimatına rağmen cenazeleri Şırnak şehir merkezine getirtti.
 
GÜÇ GÖSTERİSİ
 
Teröristlerin öldürülmesiyle hassasiyeti yükselen bölgede, terörist cenazelerinin de Şırnak’a gönderilmesi PKK ve BDP tarafından toplumsal olayların kışkırtılması amacıyla propaganda malzemesi olarak kullanıldı. Şırnak Hakkari sınırında öldürülen 5 teröristin cenazelerinin alınmasında da benzer sorunlar yaşandı. 150 kişilik bir grup Kureyşin tepesinde bulunan 5 cenazeyi almaya gitti. Ancak sadece bir tanesi alınabildi. Şırnak Valisi, Bakıcı’ya terörist cenazesinin Şırnak’a getirilmesi sırasında ve sonrasında gerilim yaşanmaması için gerekli güvenlik tedbirlerini alması ve arama yapılmaması talimatını verdi. Ancak Bakıcı, "Devletin duruşunu ve gücünü göstermemiz gerekir" sözleriyle bu talimata karşı çıktı. Grubun Şırnak’a girişinde arama yapıldı. Bakıcı gruba sertmüdahale emri verdi. Grubun şehre gelişinde asker havaya ateş açtı.
 
PKK Bolu'da eylem yapacak Emre Uslu: Oyunun üçüncü bölümünde, PKK önemli hedeflere saldıracak. Hedefler arasında Bolu ve/veya Karabük civarında otoyol/yol kesme ve ses getirecek eylem yapma var. PKK'lılar, yine Kastamonu'da eylem yapan kişiler. PKK'lı unsurların teçhizat ve eğitimlerinin üst düzeyde olduğu ve PKK'daki eğitimlerin ötesinde bir elin bu gruba değmiş olabileceği de belirtiliyor. Bu grupla girilecek çatışmada kayıpların verileceği ifade ediliyor. Bunu yaparkenki amaçları da AK Parti'nin anayasayı değiştirecek bir oranda Meclis'e girmemesini sağlamak.
 
Hedefte Başbakan var Prof. Dr. Sedat Laçiner: Ergenekon ve PKK bir noktada geldi kesişti.
 
Burada dış bağlantı olduğu kanaatindeyim. Başbakan Erdoğan'a, AK Parti'ye bir gözdağı verme arzusu var. Elde avuçta sadece PKK kaldığı için PKK'nın yaptığı eylemler de onunla birlikte iş yapanlar da PKK ile etiketleniyor. Ergenekon-PKK ve dış uzantılar birlikte bir operasyon yürütüyor. Dikkat ederseniz Reşadiye, Kastamonu klasik PKK tarzının da dışına çıkıyor. PKK içinde bazıları işlerine yaradığını düşünüyor ama onların da bilgisi olduğunu sanmıyorum.
 
Öcalan'ın da çok da haberdar olduğunu sanmıyorum. O da dışarı çıkabilmek için denize düşen yılana sarılır hesabıyla davranıyor. Sınır delik deşik. Özellikle Güneydoğu kısmı. Hükümetin belki en az başarılı olduğu alan güvenlik birimlerinin yeniden yapılandırılması konusu.
 
Teröristle mücadele, silahlı mücadele ayağında hiçbir şey yapılmadı.
 
Terör örgütü taşeron Emekli MİT mensubu Mahir Kaynak: Böyle bir saldırı beklenebilir. PKK'nın Kuzey Anadolu'da yuvalanma imkânı yoktur. Ancak saldırı bu bölgelerde neden yapılıyor?
 
Bölge halkının hassasiyeti bilindiği için ve milliyetçi duyguları kabartmak için. O zaman bu işi PKK değil PKK kisvesi altında karanlık mahfiller yapıyor. Gizli servis operasyonu denebilir.
 
Birkaç PKK'lı da taşeron olabilir. Bu işin iki amacı var. Birincisi, bölgede milliyetçi duyguları kabartmak ve PKK'ya karşı kini artırarak AK Parti'nin oylarını düşürmek. İkincisi ise örgüte müzahir kitleye karşı "Bak bizim gücümüz ortada" mesajı vermek.
 
bugün