Dernek Başkanı Philipp Haas, "Devlet ve sektör el ele vererek hangi ilaca ihtiyaç var hangisine yok tespit edebiliriz." dedi.
Başkanlığını yerli ilaç firması Deva Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas'ın yaptığı Sorumlu İlaç Kullanım Derneği, devletin 'hangi ilaçlara ihtiyacımız var, hangisine yok' şeklinde derinlemesine bir araştırma yapması halinde ilaç masraflarında yıllık 2-3 milyar liralık tasarrufun elde edileceğini açıkladı. Dernek Başkanı Haas, yabancı firmaların Türkiye'deki pazar payının yüzde 23 olmasına rağmen 5,6 milyarlık ithalatla yüzde 53'lük bir paya sahip olduğunu ifade ederek, yerli firmaların sıkıntı yaşadığını anlattı.
 
2000-2010 yılları arasında ilaç ithalatının 10 kat arttığını anlatan Haas, "Gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi halinde ithal ürünlerin yüzde 90'ı Türkiye'de üretilebilir." dedi. Sorumlu İlaç Kullanım Derneği'nin İstanbul'da düzenlediği toplantıda konuşan Philipp Haas, amaçlarını 'doğru ilacın, doğru zamanda ve doğru dozda, daha düşük maliyetli ve Türkiye'de üretilen ilaçlar arasında seçilmesi' olarak sıraladı. Derneğin üye sayısının kısa sürede 270 kişiyi aştığını anlatan Haas, "Sektörün devlet tarafından gözetlenmesi kolay değil. Vatandaşa en iyi ilaç kullanımı sağlamak için çaba göstereceğiz. Ayrıca yerli ilacın tercih edilmesi için çalışma yapacağız ve ithalatla artan ticaret açığını azaltmak için çalışma gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu. Hastaların temel ihtiyaçlarını karşılayacak ilaçların sunulması gerektiğini anlatan Haas, bazı pahalı ilaçların Türkiye'de olmaması halinde bile hastaların yaşam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeyeceğini vurguladı. "Devlet ve ilaç endüstrisi bir platform oluşturmalı. Hangi ilaçlara ihtiyacımız var, hangisine yok? Bunu iyi yaparsak devlet 2-3 milyar lira tasarruf elde eder." bilgisini verdi.
 
İlaçta Afrika kolonilerinden farkımız yok
 
Türkiye'de yerli sanayinin geliştirilmesi için çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Haas, "Biz yurtdışından hammadde getiriyoruz. Bizden yüzde 18 vergi alınıyor. Yabancı firmalar tamamen yurtdışı kaynaklı ilaçları getiriyor. Onlardan yüzde 8 vergi alınıyor." ifadesini kullandı. Türkiye'de ilaçta ithalatın 5,6 milyar dolar olduğunu, ihracatın ise sadece 400 milyon dolar olduğunu aktaran Haas, "İlaç sektöründe ticaret açığı 5,2 milyar lira. Maalesef Türkiye'nin kaynakları yurtdışına gidiyor. Şu anda Afrika kolonilerinden farkımız yok." şeklinde konuştu.
 
iha