Çubukçu, gerekli olması halinde yasal değişiklik yapabileceklerinin sinyalini verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir hukukçu olarak Danıştay'ın katsayı konusundaki yürütmeyi durdurma kararını hukuka uygun bulmadığını söyledi. “1997'de katsayı kararını almaya YÖK'ün yetkisi varsa, bugün bu kararı kaldırmaya da YÖK'ün yetkisi vardır” diyen Çubukçu, soru üzerine çözüm için gerekli olması halinde yasal değişiklik yapılabileceğinin sinyalini verdi. TBMM Kulisi'nde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çubukçu şunları söyledi: “Ümit ediyorum ki karar böyle çıkmasın. Yürütmeyi durdurma verildi ama karar verilmedi. YÖK'ün böyle bir karar almaya hakkı ve yetkisi var. Bu karar MEB ile koordineli şekilde veriliyor. Ortaöğretim, üniversiteye geçiş sistemi, yükseköğrenim görecek öğrencilerin alanları, ülkenin ihtiyaçları ve istihdam politikaları dahil her şeyi ilgilendiriyor bu konu.”

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ

Çubukçu, “Umduğunuz gibi bir sonuç çıkmazsa, kalıcı bir çözüm için kanuni değişiklik öngörüyor musunuz?” sorusuna, “Kanuni değişiklik gerektiğini düşünmüyorum, şu aşamada. Ama gerekli olursa o konuda da biz bakanlık olarak, YÖK ile Türkiye'nin geleceğine yönelik olarak gördüğümüz ve çok önemsediğim bu meselenin çözümü için üzerimize ne düşerse o yönde çaba sarf edeceğiz” karşılığını verdi. Çubukçu yasal düzenleme ile ilgili ikinci bir soru üzerine “Gerek olursa yaparız, dedim. Bu bizim görevimiz zaten” şeklinde konuştu.

Katsayı kararını YÖK'ün aldığını hatırlatan Çubukçu, “Danıştay, eğer 'YÖK bu kararı alamaz' diyorsa, YÖK, 1997 yılındaki kararı da alamazdı o zaman. Onu alabildiğine göre bunu da alabilir” dedi. "Vicdani karşılığı olmayan hiçbir şey adil değildir"diyen Çubukçu, "Kararın, gençlerin ve benim vicdanımda da hiçbir karşılığı yok. Adil bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

YÖK Danıştay'a bugün itiraz edecek

Danıştay'ın, katsayı eşitliği kararının yürütmesini durdurmasının ardından, YÖK bugün Danıştay'a itiraz başvurusunda bulunacak. YÖK Hukuk Müşavirliği'nin hazırladığı itiraz dilekçesinde, “üniversiteye giriş sınavının hangi esaslara göre yapılacağının belirleme yetkisinin YÖK'te olduğu” vurgulandı. İtiraz dilekçesinde, Danıştay'ın kararındaki gerekçelere tek tek cevap verilirken,“liseler arasındaki statü farkı” esasının, eğitimde modern kast sistemi yaratacağı ifade edildi. Dilekçede, “Mahkemenin soyut iddialar dışında hangi bilimsel araştırma bulguları kullanılarak yürütmeyi durdurma kararı verdiği anlaşılamamıştır. Bu yüzden eksik inceleme yapıldığı kanaatindeyiz” ifadelerine yer veriliyor./yeni şafak