Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargının siyasallaşmasının, her şeyin bitmesi demek olduğunu ifade ederek, “Yargının A"dan Z"ye reforma ihtiyacı var. Günü kurtarmak için yapılan tedbirler çözüm değildir” dedi.

Yargıtay"a girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, yasalaşan Yargıtay ve Danıştay"ın yapısındaki değişikliklerin “hayırlı olması”nı dileyerek, “Konuya ilişkin daha önce pek çok açıklamada bulunduk. Düşüncelerimiz değişmedi. İstinaf mahkemelerinin de bir an önce faaliyete geçmesini umuyoruz. Vatana millete hayırlı olsun” dedi. Gerçeker adaletin herkes için gerekli olduğunu, tüm kesimlerin de üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak, “Yasama organı da üzerine düşen görevi yerine getirdi” diye konuştu.

Gerçeker, “düş kırıklığına uğradınız mı?” sorusu üzerine “Herkesin her isteği olmayabilir. Siyaset öyle istedi yapacak bir şey yok” değerlendirmesinde bulundu. Yargıtay"a yeni üyelerin geleceğinin anımsatılması üzerine de Gerçeker, yeni gelecek üyelerin belli niteliklere göre seçileceğini, bu niteliklerin de belli olduğunu ifade ederek, “Umarım arkadaşlarımız adil bir seçim yapar. Yeni gelen arkadaşlarımız da eminim ki adalet için ellerinden geleni yapacaklardır” dedi.
Gerçeker, “Yargı siyasallaşıyor mu?” şeklindeki soruyu yanıtlarken, bu konulara girmek istemediği, bunları toplumun değerlendireceğini söyledi.

Gerçeker, “Yargının siyasallaşması demek, her şeyin bitmesi demektir. Yargı her türlü siyasetten arınmalıdır. Bu hukukun üstünlüğünün bir gereğidir” dedi.
Yeni üyelerin hükümete yakın isimlerden oluşacağı iddialarının sorulması üzerine ise Gerçeker şunları dedi:

“Öyle bir şey olamamasını umut ediyorum. Yapılacak objektif seçimlerle bunlar söz konusu olmaz. Ayrıca, her gün yargının eleştirildiği haberleri üzülerek okuyorum. Fakat arkadaşlarım fedakarca ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Yargının A"dan Z"ye reforma ihtiyacı var. Günü kurtarmak için yapılan tedbirler çözüm değildir.”

ANKA